Felvidéki anzix a Klauzál Házban

Különleges módon megörökített, gyönyörű tájak és idős, tiszta tekintetű emberekről készült portrék népesítik be a Vén Emil Galériát, ahol Németh László fotóiból nyílt kiállítás.

A Felvidéki anzix című tárlaton megjelent Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Révész Máriusz kormánybiztos és Karsay Ferenc polgármester is.
A programon részt vevőket Szabó Dénes gordonkajátéka köszöntötte. A Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium 11. osztályos tanulója elsőként Tessarini F-dúr szonátáját játszotta el Kovács Kálmán zongorakíséretével, majd a későbbiekben Camille Saint-Saens Allegro appassionato című műve csendült fel előadásukban.

Ezt követően Kanyó Ferenc fotós méltatta Németh László fotográfusi tevékenységét és alkotásait. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke megnyitóbeszédében elmondta: Németh László Esztergom mellett, Párkányban él. Tizenhárom éves kora óta a fotózásnak él annak ellenére, hogy igazi ezermester, hiszen saját kezűleg készített többek között csiszológépet, esztergát, képkeretlécvágót, és 60 éves korában letette a kőfaragóvizsgát is. A Párkányi Alkotó Kör tagjaként a művészeti csoport életének és megmozdulásainak minden mozzanatát megörökítette, és 1982-től albumot készített a város kulturális és politikai eseményeinek felvételeiből.

– Itt lenne az ideje, hogy sokkal tudatosabban emeljük be a külhoni magyar művészetet a magyar művészet egészébe, mert az alkotó művész lakóhelyre és állampolgárságra való tekintet nélkül magyar nemzeti kincs – emelte ki a kiállítás jelentőségét Németh Zsolt.

(Tamás Angéla)