Fehérek, rozék és vörösek

Kistermelők borainak tisztaságát, színét, illatát, ízét és zamatát, valamint végül a lecsengését, azaz utóízét értékelte a zsűri március 28-án a Dr. Urbán András Kistermelői Borversenyen. A Magdolna Udvar közösségi pincéjében összegyűlt bírák a vakon kóstolás során a könnyed fehérektől indulva a rozékon át jutottak el a testes vörösborokig. A nedűket digitálisan, egy applikáción keresztül pontozták 1–100-ig, így alakult ki a rangsor: melyik bor kaphat arany-, ezüst- vagy bronzminősítést, melyik viszi el a trófeát és melyik lesz csak okleveles.

Bitai Gergely, a Promontorium Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta, hogy csak azok a kistermelők nevezhettek, akik a beküldött mintából legalább ötvenliternyi borral rendelkeznek, az évjárat azonban bármilyen lehetett.

Idén 16 termelőtől 40 tétel nevezett a versenyre. A 26 fehér-, 3 rozé- és 11 vörösbor mindegyike száraz volt. Az öttagú zsűri elnöki tisztét Szűcs Zoltán kancellár, az MBOSZ alelnöke látta el, az ítészek, a Borívók társaságának szerkesztőjét kivéve, a borrend tagjai és szakavatott, végzett borbírálók voltak.

A Promontorium Borlovagrend több mint negyed évszázada rendez országos kistermelői borversenyt, amelynek névadójául 2019-ben az egykori nagymestert, dr. Urbán Andrást választotta.

A kertészmérnök, mérnök-közgazdász Urbán András, a kertészettudományok doktora és a mezőgazdasági tudományok kandidátusa éveken át szervezte az Országos Borversenyt. Számos kiemelt funkciója mellett 2011-től a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnökeként és 2015-ben bekövetkezett haláláig hat éven át a Promontorium Borlovagrend nagymestereként is tevékenykedett.

A róla elnevezett borverseny eredményét április 13-án hirdették ki a Lovagrendi pincében, ahol a kistermelőknek átadták az 5 oklevelet, a 9 bronz-, 18 ezüst- és 7 aranyminősítést, valamint Várszegi Viktornak a „Nagyaranyat”, és a legjobb bornak (Pinot Noir, Chardonnay – fehér, száraz [2021] – Várszegi Pincészet) járó trófeát.

Tamás Angéla