Fantasztikus szimfónia

A szokásosan szeptember első hétvégéjén megrendezett Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált a kerek évfordulóra való tekintettel két nagyszabású program is megelőzte. Az idén 30. születésnapját ünneplő fesztivál mindkét előestéjén a Budafoki Dohnányi Zenekar muzsikusai szórakoztatták az ünnepelni vágyó közönséget. Csütörtökön a szimfonikusok komolyzenei hangversenyét élvezhettük a Klauzál Házban, míg pénteken egy csaknem kétórás koncerten az eltelt harminc év ismert slágereitől volt hangos az Oroszlános udvar.

Este hét órára megtelt a művelődési központ színházterme, ahol Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket: Molnár Gyula országgyűlési képviselőt, Budafok-Tétény testvérvárosainak delegációit, a díszpolgárokat, a kerületi egyházak és az önkormányzat képviselőit, a civil szervezetek vezetőit és nem utolsósorban a borászokat.

A polgármester beszélt a három évtized alatt lépésenként megtett útról, az óriási fejlődésről, amely lehetővé tette, hogy Budafok Budapest bornegyedévé váljon. Kiemelte, hogy a helyi borászok, vállalkozók és támogatók összefogása nélkül nem rendezhetnék meg a pezsgő- és borfesztivált, majd köszönetet mondott a Bornegyed projekt és a Pincejárat ötletgazdáinak, működtetőinek, valamint a fesztivált évek óta lebonyolító munkatársainak.

A köszöntőbeszéd után Karsay Ferenc és Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója a hagyományokhoz híven egy pohár Törley-pezsgővel koccintott, és elkezdődött a hangverseny. Elsőként Beethoven G-dúr zongoraversenye hangzott el Szüts Apor zongoraművész előadásában, majd Berlioz Fantasztikus szimfóniája csendült fel – mindkét mű Hollerung Gábor vezényletével.
A Liszt-díjas karmester szokásának megfelelően a zeneszámok elhangzása előtt mondott néhány szót a zeneszerzőkről, a művek keletkezéséről, és arra is kitért, hogy meghívott vendégük, Szüts Apor zongoraművész zeneszerző és karmester is, valamint a Virtuózok zenei vezetője, illetve a Virtuózok Kamaraegyüttes művészeti vezetője.

A nagy sikert arató koncertet követően a közönséget a Duo RedWhite csodálatos csellómuzsikája mellett látta vendégül a Törley Pezsgőpincészet és az önkormányzat. (Tamás Angéla)