Évfordulók

Karsay Ferenc polgármester köszöntője a Bornegyed magazin tavaszi számában

A Budafoki Dohnányi Zenekar tavaly ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját, ami egész évben okot adott az ünneplésre. Jó hír, hogy 2019-ben sem maradunk jubileumok nélkül. Idén ugyanis 45. alkalommal rendezzük meg a Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivált. Ez a kor a legnagyobb budapesti rendezvények esetében is egyedülálló, így okkal lehetünk büszkék a kerek évfordulón. A fesztivál május 9-én ennek jegyében veszi kezdetét a 45+15=60 című kiállítással, ahol a 15 szintén egy évfordulóra, a Klauzál Ház fennállásának idejére utal. Sok minden változott a kezdetek óta, de a lényeg nem: színes programkínálattal várjuk a kultúrát szeretőket, akiknek helyi és országosan ismert művészek mutathatják meg magukat a legkülönbözőbb műfajokban. Idén olyan neves művészek látogatnak el hozzánk, mint Bródy János, Szalóki Ági vagy Tóth Gabi, de Scherer Péterrel és Csuja Imrével is találkozhatunk a fesztivál idején. Az országos hírű előadók mellett figyelmet érdemelnek kerületi művészeink is, akiknek megérdemelt helyük van a legnagyobb nevek listáján: Hegedüs Endre zongoraművész a Nádasdy iskola növendékeivel ad gálaműsort, az idén 25 éves Budafok Big Bandhez pedig Gájer Bálint csatlakozik egy koncert idejére. Természetesen idén sem kell nélkülöznünk a Dohnányi Zenekart sem, akik ÉletÖröm címmel adnak nyitókoncertet május 9-én.

Szerencsére a fesztivál tizennyolc napja után sem kell lemondanunk az izgalmas programokról, idén ugyanis kibővített palettával jelentkezik a Budafoki Pincejárat. Továbbra is minden hónap első szombatján kinyitnak a budafoki pincék, azonban ezek mellett további újdonságokkal, egynapos Pincejárat Fesztiválokkal várják a bort és kultúrát kedvelőket. Az első ilyen alkalom május 25-én lesz a Törley Pezsgőmanufaktúra udvarán, ami tökéletes helyszín a tavaszi, szabadtéri koncertekhez. Az év során további programokkal is jelentkezik majd a Pincejárat Fesztivál: a következő eseményről egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy a Kerület napján, június 21-én lesz, és köze van a kockás plédhez, valamint sok-sok finomsághoz. 

A programjaink nagy része ingyenes, hiszen a budafok-tétényi pincevilág és kulturális élet is közös kincsünk, ami még értékesebb lesz attól, ha megosztjuk egymással. 

Bízom benne, hogy évek múltán szép jubileumot ünnepelhet majd a Pincejárat is, mi pedig együtt, büszkén emlékezhetünk vissza rá, hogy részt vettünk a program elindításában.

Karsay Ferenc polgármester