Évbúcsúztató koncertek

Budafok-Tétény pezsgő és világszínvonalú kulturális életének ékes bizonyítéka volt az a két koncert is, amelyet az óév búcsúztatása alkalmából adott két zenekarunk a fővárosban. A Budafoki Dohnányi Zenekar december 28-án búcsúztatta a tavalyi évet először az MVM Dome-beli koncertjével, amely fergeteges sikert aratott. Nem kisebb sikert hozott december 30-án másik világhírű zenekarunk, a Budafok-Tétényben otthonra talált 100 Tagú Cigányzenekar előadása a Budapest Kongresszusi Központban.

A Budafoki Dohnányi Zenekar az önkormányzat jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes, és az elmúlt harminc évben az ország egyik vezető, legnépszerűbb szimfonikus zenekarává vált. A zenekar, élén Hollerung Gábor zeneigazgató-karmesterrel 2018 decemberében indított útjára hagyományteremtő célzattal egy egyedülálló műfajú és színvonalú szimfonikus koncertshow-t. Eddig három alkalommal nyílt lehetőségük, hogy az érdeklődők ezreivel közösen merülhessenek karácsonyi hangulatba az ünnepek környékén. 2022 decemberében új helyszínre, az újonnan épült MVM Dome rendezvényhelyszínre költöztették zenei karácsonyi ünneplésüket.

A koncert tartalmas, izgalmas, ünnepi kikapcsolódás volt kicsiknek, nagyoknak, családoknak, barátoknak. Az Igazából Karácsony – szimfonikus koncertshow a Budafoki Dohnányi Zenekar látványos ünnepe, népszerű karácsonyi dallamokkal a klasszikusok, a pop és a jazz világából, kórussal, tánccal, légtornászokkal, harangjátékkal és kiváló szólistákkal. Idén olyan vendégelőadók szerepeltek a műsorban, mint Miklósa Erika, Pál István Szalonna és bandája, a Magyar Állami Népi Együttes, Serbán Attila, Cser Krisztián, Káel Norbert és a Jazzical Trio, a Szironta Együttes, a Magyar Légtornász Egyesület artistaművészei, az ARLTistic Dance Company és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság.

Hasonlóan hagyományos koncertnek volt tekinthető a 100 Tagú Cigányzenekar előadása is. Minden évben a Zene-Bor Ünnepén, december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban ad nagyszabású gálakoncertet a világon egyedülálló együttes. Kétrészes műsoruk repertoárján Strauss, Rossini, Brahms, Bizet, Liszt és Csajkovszkij közkedvelt dallamai, továbbá olyan népzenei művek szerepelnek, melyeket különleges és egyedi hangszerelésben tolmácsol a zenekar, előadásmódjában csak a „100 Tagúra” jellemző hangzásvilággal gazdagítva. Idén a vendégszólista Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész volt, napjaink egyik legkarizmatikusabb fiatal művésze. A koncertet Lendvay Csócsi József vezetésével az elmaradhatatlan Pacsirta és a Radetzky-induló zárta. A Hungarikum díjas együttes január 7-én Budafok-Tétényben is fellépett, a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtéren adtak koncertet. Az eseményre hamar elkapkodták a jegyeket, aki 2022 végén szeretett volna belépőhöz jutni, az már jó eséllyel nem járt sikerrel.

A 100 Tagú Cigányzenekar ráadásul – tartva magát szokásához – a budafok-tétényieknek kedvezményt biztosított a koncert látogatásához. Ezt a hagyományt még 2021-ben „vezette be” a zenekar, hogy ezzel is kinyilvánítsa háláját az őt befogadó Budafok-Téténynek és Karsay Ferenc polgármesternek.

(VH)