Eperjes Károly zárójelentése és életműdíja

Jól zárult a február a Zárójelentésben szereplő Eperjes Károlynak, aki az Oscar-díjas Szabó István rendező legújabb filmjének díszbemutatója után néhány nappal, a magyar filmszemlén életműdíjat kapott. A kerületünkben élő színművész ebben a filmben papot játszik.

Mozgalmas napokat, heteket hagyott maga mögött a népszerű művész, aki azt nyilatkozta az életműdíj-átadáson, hogy amikor értesült a jó hírről, egy ideig meg se tudott szólalni, és csak annyit kérdezett meglepetésében: „Ennyire megöregedtem?” Nos, február 17-e minden évben az egyik legnagyobb ünnepe – azóta két hatos szerepel a születésnapi dátumában…

A 66 éves, a filmben papot játszó színésznek így duplán is gratulálhattunk a Zárójelentés díszbemutatóján, illetve a díjátadón:

– A filmbeli szép történetben a gyerekkori barátommal, a kardiológus orvossal – melyet Klaus Maria Brandauer alakít remekül – találkozom újra a falunkban, ahová kényszernyugdíjazása után, körzeti orvosként tér vissza, és sokat beszélgetünk a régi dolgokról, illetve a világról. Egy felelősségteljes helyzetben vagyunk, amikor a kis közösségben bajba kerül... A film sok lírával és humorral mutatja be a falu életét s az ebben a közegben vergődő doktor küzdelmeit. Nagy élmény volt a forgatás ennyi remek kollégával, sajnos a filmben utoljára játszott a napokban elhunyt barátom, Andorai Péter. A Zárójelentésben számomra a legnagyobb kihívás a két prédikáció volt, de a nehéz feladatok mindig ösztönözik a színészt, legalábbis engem. Nem csalódtam, mikor visszanéztem a filmet, mindenki megszenvedett a szerepéért.

Eperjes Károly nem először játszik papot, sőt, szülei papnak szánták. A Pesti Magyar Színházban a Legyetek jók, ha tudtok című zenés darabban nyújtott szerepéről ezt mondta:

– Játszottam már papot, szentet is az életemben, de olyat, aki egyszerre humoros, lírai és szociálisan érzékeny, nagyon ritkán. Szép feladat, igazi öröm!

A színművész számára az elkövetkezendő hetekben sincs leállás, járja az országot istenes verses műsorával, Sopronban is játszik, és megrendezi a Rómeó és Júliát.

(Temesi László)