Ének és balett

Egy nyári estén mi nyújthat jobb szórakozást, mint fülbemászó muzsikát hallgatva ücsörögni egy remek énekesnő és egy kitűnő zongorista jazzkoncertjén a Klauzál Ház kertjében? Zsemlye Veronika, akit áprilisban kerületünkben a hónap művészének választottak, az augusztus 28-án esedékes szabadtéri koncerten Pataj Györggyel duót alkotva elsősorban jazz-sztenderdeket ad elő, amolyan „veronikásan”. 

– Lassan tíz éve lakunk Budafokon, a „felsővárosban”. Nagyon megszerettem a környéket és a kerületet. Kislányom, Jázmin most lesz másodikos az Árpád utcai iskolában, öccse, Zsombor pedig nagycsoportos a Zöldecske oviban. Jó, hogy itt mindenki ismer mindenkit, és minden helyben van: az uszoda, a művészeti iskola és a Budafok Big Band is, ahol már a férjem (Zsemlye Sándor – a szerk.) is szaxofonozik – kezdte a beszélgetést a klasszikus, pop- és jazz-zene világában egyaránt otthonosan mozgó énekesnő, aki közel húsz éve tanítja zongorázni a gyerekeket, jelenleg Sóskúton, de hegedű és ének-karvezetés szakokon is diplomát szerzett.

Az ungvári születésű Zsemlye Veronikával (zenei pályafutása kezdetén Horoscsák Veronika – a szerk.) a kellemesnek ígérkező nyár végi és az egyedinek számító október elsejei fellépéséről beszélgettünk.

– Évekig énekelt a Bergendy zenekarban, hosszú ideig vokálozott Fenyő Miklós együttesében, 2010-ben pedig egy hattagú zenekart is alapított. Több különböző formációban hallottuk már énekelni, e hónap végén például zongorakísérettel lép fel. Miért választotta a kettes felállást?

– A duó alkalmasabb a bensőséges hangulat megteremtésére, a zongora és ének párosítás finomabb hangzást eredményez, ezért gondoltam arra, hogy a Klauzál Ház kertjében így mutatkozom be a közönségnek. Október elsején viszont kvartettben érkezem a budatétényi művelődési központ színháztermébe, ahol nemcsak énekelek, de balettozni is fogok. Ezzel tizenkét éve dédelgetett álmom válik valóra.

– Hogy kapcsolódik össze a jazz és a balett?

– A nagykoncerten a saját szerzeményeimet is éneklem majd, amelyek pophoz közel álló, romantikus dalok jazzharmóniákkal. Ezekhez a dalokhoz jól illeszkedik a tánc. Nem vagyok balerina, de nyolc évig balettoztam, és viszonylag sűrűn vettem részt más és más táncórákon. A kislányom tánciskoláján belül tavaly indult egy felnőttcsoport, amelynek én is tagja vagyok, és nagyon élvezem. A Pesti Magyar Színházban felléptünk már, innen merítettem a bátorságot ahhoz, hogy a színpadon ne csak énekeljek, hanem táncoljak is. Ízelítőt szeretnék adni abból, ami rám jellemző, amit nagyon szeretek. Nagy örömömre Pávics Judit segít a koreográfia összeállításában és a felkészülésben.

Tamás Angéla