Emlékezés és kiállítás

Emlékezünk címmel nyílt kiállítás. A Janzer Frigyes szobrászművész által alapított Mészáros László Képzőművészeti Kör korábbi és jelenlegi tagjai gyűltek össze a Záborszky Kúriában, hogy a kiállított műveken keresztül felidézzék elhunyt társaikat és az ő munkásságukat.

A tárlaton a kör egykori tagjainak, tanároknak és „tanítványoknak” az alkotásai sorakoznak a bejárattól indulva és a kiállítóteret is megtöltve. A pincébe belépve Hajas József szobrai, köztük Mészáros László bronzba öntött portréja, Hegedűs Béláné (Marika) munkái, Thuróczy Zoltán festőművész és a budafoki Bleicher Márton festményei fogadják a látogatókat. Tovább haladva többek között láthatjuk még Kósa Mária festményeit és kerámiáit, Popelka Károly két alkotását, Molnárné Golda Magdolna diópáccal készült munkáit, Kékesi Olga képeit, Hajas Viktória funkcionális edényeit és Papvári Lászlóné kárpitjait is.

A kiállítást Feledy Balázs nyitotta meg a Borvárosban. A művészeti író a kiállításon szereplő művek és azok alkotóinak bemutatását megelőzően Budafokon töltött éveiről, a kerület művészeti életét meghatározó egyéniségekről és a baráti kör megalakulásáról beszélt.

– Jól ismerhettem Vén Emilt, barátságot ápolhattam Ócsay Károllyal és Janzer Frigyessel. Hamar közeli kapcsolatba kerültem Pató Rózával és Benedek Györggyel, nagyra tartottam Balogh Jenőt, Bálványos Hubát és Kisszebeni Marcell belsőépítészt. A fiatalabb generációból megismertem Baráth Hajnalt, Szabó Pétert, Szabó Gábort, Neuberger Istvánt, Huber Józsefet és az akkoriban megalakuló Mészáros László Képzőművészeti Kör tagjait, akik közül először Kubászova Tamara és Munkácsy Karcsi bácsi jut az eszembe – sorolta fel a kerület meghatározó alkotóit Feledy Balázs, aki kiemelte a kör jelentőségét és az alkotni vágyó emberekre való hatását, majd egyenként bemutatta az alkotókat és műveiket. A kiállítást szervező Horváthné Birkner Ilona megköszönte Békési Imrének, hogy helyet adott és lehetőséget teremt a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság számára, majd ezt követően Harpert Mária odaajándékozta a kör névadójáról festett portréját a szobrászművész lányának, a filmrendező Mészáros Mártának.

A kiállítás megnyitóján a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola két növendéke, Skrabák Virág és Szabó Vencel fuvolázott.

Tamás Angéla