Emeljük fel szívünket!

A Sursum Corda hangversenysorozat szeptember végéig még négy templomi koncertből áll. A klasszikus zene kedvelői a program kezdő eseményeként a Vojnovich–Huszár-villa kertjében élvezhették a Budapest Piano Quartet koncertjét és a műsorban közreműködő Fodor Kamaraegyüttes játékát. Az est több különlegességben is bővelkedett. A két zongoránál két házaspár, Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin, valamint Baráz Ádám zeneszerző és fiatal japán felesége, Baráz (Yajima) Alisa foglalt helyet, míg az öt főből álló kamaraegyüttesben a Fodor család négy tagja is muzsikált: Fodor Tamás és Fodor Dániel hegedült, Fodor Júlia brácsán, Fodor Péter pedig nagybőgőn játszott. A zenekar Sisak Gergely csellóművésszel vált teljessé.

A koncerten nagy sikert arattak a nyolc kéz által megszólaltatott zeneművek, és Bach művei, a c-moll és C-dúr versenyművek is, amelyeket a Budapest Piano Quartet és a Fodor Kamaraegyüttes közösen adott elő.

Több mint húsz évvel ezelőtt álmodta meg a Hegedűs házaspár, hogy Sursum Corda (Emeljük fel szívünket – a szerk.) címmel olyan nyár végi, több hangversenyből álló sorozatot szervez a kerületieknek, melyeken többnyire Budafok-Tétényben élő művészek muzsikálnak szólóban vagy együttesben.

Idén 15. alkalommal vehetünk részt a Stúdió Liszt Kft., azaz Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin által szervezett és a kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló Sursum Corda fesztivál programjain, amelyeknek a továbbiakban a kerület négy temploma nyújt majd otthont. A Budafoki Református Templomban rézfúvós együttes, Budatétényben orgonakoncert lesz, a Budafoki Evangélikus Templomban a hárfa hangjában gyönyörködhetünk, és szeptember 30-án két remek énekegyüttes zárja az idei komolyzenei fesztivált.

(Tamás Angéla)