Emeljük fel szívünket!

Hegedűs Endre és a Somogyi Vonósnégyes koncertjével zárult az augusztus 19-én kezdődő, hat hangversenyből álló komolyzenei sorozat, a Sursum Corda. Az Emeljük fel szívünket! címet viselő előadásokon a tizenkét év hagyományainak megfelelően Budafok-Tétény hat különböző helyszínén élvezhettük a szólóesteket, kamaramuzsikát és kórusműveket olyan szerzők műveit hallgatva, mint Vivaldi, Mendelssohn, Händel, Valentini vagy Marcello.

A nyitókoncertet Sirák Péter orgonaművésznek és a Diósdi Női Karnak, a Barokk hangversenyt a Fodor Kamaraegyüttesnek köszönhetjük, Borbély László zongoraművész Bach-, Liszt- és Chopin-művekkel lepte meg a közönséget, Botos Veronika (brácsa) és Hegedűs Katalin (zongora) duóban muzsikált, míg Gesztesi-Tóth László orgonaművész és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes többek között Monteverdi, Arcadelt és Lassus műveit tolmácsolta.

A hangversenyek mindegyike nagy érdeklődést váltott ki, csakúgy, mint a programsorozat utolsó, a Zenei Világnap alkalmából megrendezett koncert október 4-én.

Hegedűs Endrét hatalmas taps fogadta a Klauzál Ház színháztermében. A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész a tőle megszokott közvetlenséggel és kedvességgel üdvözölte a közönséget és mutatta be az elhangzó mesterműveket. Az előre meghirdetett műsortól függetlenül elsőként Bach 10. korálját (Bach: 147. Kantáta) játszotta el a művész, majd Mozart B-dúr szonátája csendült fel. Az ezt követő három Chopin-mű elé Hegedűs Endre becsempészett egy negyediket, Chopin Esz-dúr noktürnjét, mert mint mondta, ezzel a művel szeretné a hallgatóságot átvezetni a klasszikából a romantikába.

A gyönyörű zongorajáték és a finom humorral átszőtt összekötő szövegek után a Somogyi Vonósnégyes (Somogyi Péter I. hegedű, Lendvai György II. hegedű, Tóth Balázs mélyhegedű, Pólus László gordonka) is elfoglalta a helyét a színpadon, hogy a koncert második felében a zongoraművésszel kvintettet alkotva eljátssza Brahms f-moll zongoraötösét.

A negyvenperces művet és az öt kiváló muzsikus remek játékát hosszan tartó vastapssal jutalmazta a közönség, amelynek hatására Hegedűs Endre ismét a zongorához ült és a tizenkettedik Sursum Corda fesztivál méltó befejezéseként, ráadásként eljátszotta Liszt egyik igen népszerű és nagyon ismert művét, a Szerelmi álmok című, három noktürnből álló zongoraciklust.

Az ingyenes komolyzenei programsorozatot a kerületi önkormányzat felkérésére a Stúdió Liszt Kft. szervezte és rendezte.

(Tamás Angéla)