Ékszerek és makettek

Radóczy Mária birodalmában járni mindig felüdülés nemcsak a szemnek, de a léleknek is. Az évek során számtalan alkalommal volt szerencsém megfordulni a Dézsmaház utcai galériában, ahová mindig szívesen mentem, akár csak beszélgetni is. A kijárási korlátozások értelmében a kiállítások jelenleg szünetelnek, Mária pedig – több kerületi művésszel karöltve – rendhagyó módon igyekszik kiélni a kreativitását, amivel a lakásukban ragadt kerületi gyerekeken is segít.

Máriát a legtöbben kivételes tehetségű galériatulajdonos-tűzzománcművészként ismerik, ám nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy rajztanári végzettsége is van, így korábban oktatóként dolgozott. A Klauzál Ház kulturális munkatársainak felkérésére Mária is azon művészek közé tartozik, akik szórakoztató és kreatív online foglalkozásokkal, videókkal igyekeznek izgalmasabbá, elviselhetőbbé, sőt, értelmesebbé tenni a karantén unalmas perceit.

– Nagyon szívesen csinálom ezeket a netes oktatóvideókat, hiszen jó tudni, hogy a lakásban ragadt gyerekek így könnyebben el tudják foglalni magukat – mesél a videók keletkezésének ötletéről Mária. – Igyekszem minél egyszerűbb eszközökkel dolgozni, amiket mindenki megtalálhat a háztartásában. Játékos módon magyarázom el a munkafolyamatokat, így a legkisebbek is könnyedén követni tudják a lépéseket.

Fogpiszkáló, cérna, alufólia vagy éppen egy postaládába bedobott reklámújság – ilyen és ehhez hasonló kellékekből alkot szebbnél szebb ékszereket, maketteket vagy éppen Anyák napi ajándékokat. A következő projekt a május 10-i Madarak és fák napjára programozott madárfészek-készítő foglalkozás lesz.

– A videókat szerény körülmények között rögzítjük, én alkotok, míg a Klauzál Házban dolgozó művelődésszervező menyem, Nánási-Juhász Krisztina veszi fel a videókat. Ez számunkra is remek unaloműző elfoglaltság – nevet az iparművésznő. – Örülök ennek a felkérésnek, és annak is, hogy újra taníthatok, még ha ilyen különleges körülmények között is.

A művelődési központ dolgozói – kerületi művészeket segítségül hívva – igyekeznek minden korosztály számára izgalmas online tartalmakat gyártani, Szatmári Éva kommunikációs referens például a karanténkönyvírást, az irodalmi felolvasásokat vagy éppen kertészeti tippeket tartalmazó kisfilmeket is szeretettel, jó szívvel ajánlja. A videók elérhetők a Klauzál Ház holnapján, Facebook-oldalán és YouTube-on is.

(Gáll Anna)