Egy este, amikor mindenki gyanús

A Culver utcában megöltek egy nőt. A gyilkost a sítalpakon megérkező Trotter nyomozó a fiatal Ralston házaspár panziójának lakói között keresi, ám mindenki gyanús. Agatha Christie Az egérfogó című krimije könnyű mulatság, amelyről a közönség abban a tudatban távozik, hogy lám, megint túljártak az eszén…

A színdarab – a koronavírusos időszakot leszámítva – 1952-től kezdve megszakítás nélkül látható a londoni St. Martin’s Theatre-ben. Az angol fővárosban nagy sikerrel játszott krimi közel 26 ezer előadásában 414 színész állt a színpadon, 136 mérföldnyi inget vasaltak ki, és az előcsarnokban 462 tonna jégkrém fogyott el – olvashatjuk egy 2015-ös híradásban, abban az évben, amikor a Veres1 Színház is műsorára tűzte Az egérfogót.

A kétrészes krimi március 2-án kerül színre a Klauzál Házban, ahol Mr. Paravicini szerepében Trokán Péter Jászai Mari-díjas érdemes művészt láthatjuk. 

– Agatha Christie detektívtörténeteit főként könyveiből, esetleg egy-egy filmből ismerjük. Nálunk mennyire népszerű ez az eredetileg is színpadi műnek szánt írása?

– Mindenhol nagy sikernek örvend, sok színházban játszották és játsszák. Legutóbb Szombathelyre vittük el ezer nézőnek, de tavaly műsorra tűzték Székesfehérváron is, ahol három éve a társulat tagja vagyok. A krimi azonban elsősorban nem színházi, inkább könyvbe való műfaj, ezért is nehéz színpadon eljátszani. Agatha Christie óriási logikai érzékkel rakta össze a fantáziájában megszületett történetet, és a darabban erre a gondolkodtató, intellektuális játékra hívja meg a nézőt. Tavaly, amikor Londonban jártam, természetesen megnéztem az ottani darabot, és bátran mondhatom, hogy a Veres1 Színház előadása teljesen autentikus. Ugyanazt a miliőt, azt a hangulatot és feszültséget érzékeltem az angol színházban, mint itthon.

– Milyen feladatok várják a közeljövőben?

– E héten kezdjük próbálni Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményét a Vörösmarty Színházban, az április végi bemutató után pedig egy musicalre készülök, amelynek májusra tervezik a premierjét.

– Felesége és mindkét lánya is színész. Mivel tölti az idejét a Trokán család többi tagja?

– Nóri a február 28-án bemutatott Memento Mori című kalandfilm főszerepe után pihenésképpen lovászokat oktat, lovakat nevel, Anna lányom pedig Sopronban játszik az édesanyjával (Papadimitriu Athina – a szerk.) a Chicago című musicalben.

Tamás Angéla