Dobozképek meseregényekből

Művészeti iskolások dobozképeinek kiállítása nyílt meg a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola földszinti aulájában, ahol január 31-től szebbnél szebb alkotásokat láthatunk. Nem véletlen, hogy a kiállítótér a kezdésre megtelt érdeklődőkkel – szülőkkel és gyerekekkel –, hiszen nagy volt az izgalom, hogy a képzőművészeti tanszak növendékei közül ki vehet majd részt a II. Országos Vizuális Alkotó Gyakorlat verseny második fordulóján.

– A pályázatra növendékeink háromnegyed része, több mint 180 diák nevezett be, pedig nem kaptak könnyű feladatot. A gyerekeknek egy 3D-s látványtervet kellett készíteniük, amelyben megörökítettek egy irodalmi művet, mesét vagy történelmi eseményt. A tanszak tanárai instruálták őket arra, hogy megismerjék a dobozképek születésének titkát, és alkossanak saját örömükre. Így születtek meg ezek a meseregények, történetek által inspirált dobozképek, a főként papírkivágással készült, keretbe illesztett papírkompozíciók – beszélt a kiállítás létrejöttéről Filotás Viktória, a képzőművészeti tanszak vezetője.

A művészeti iskola igazgatója, Németh Anikó köszöntőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a növendékek hetek, hónapok óta lázasan készültek, hogy műveiket tökéletesítsék, és végül ezen a napon bemutathassák. Hozzátette, hogy a kiállítás megnyitásán túl eredményt is hirdetnek, amelynek megszületése a zsűri (a képzőművészeti tanszak nyolc tanára) érdeme.

A megnyitón tizenegy korcsoportban értékelték az alkotásokat.

Első helyezett lett Szabad Lili (3. o.), Gergely Nimród (4. o.), Hajdú Ada (5. o.), Járó Jázmin (6. o.), Tóth Eszter Daphasiri (7 .o.), Keresztes Boglárka (8. o.), Buday Réka (10. o.) és Popovich Laila (12. o.). Megosztott első helyezést ért el Horváth Luca és Bartos Jónás Bazil (2. o.), valamint Balis Dorka és Makó Júlia (9. o.). A zsűri értékelése alapján 11 második, 10 harmadik és 10 különdíj, valamint rengeteg oklevél talált még gazdára ezen a napon.

A nyertesek átvették a Budafok-Tétény önkormányzata, a művészeti iskola és a szaktanárok által felajánlott díjakat, és részt vehetnek az országos verseny döntőjén.

Tamás Angéla