?Dalom, hódítsd meg most a kék eget?

Závodi János a legendás Piramis utódbandáival koncertezik

A Mini, a Kex és a Non Stop együttesek után Závodi János gitáros két zenésztársával, Som Lajos basszusgitárossal és Köves Miklós dobossal megalapította a Piramist. Az együttes a fennállásának nyolc éve alatt elképesztő sikerrel működött. Az 1974-ben alakult rockbanda olyan, ma már ikonikusnak számító dalokkal lopta be magát a közönség szívébe, mint A becsület, az Égni kell annak, aki gyújtani akar, a Kóbor angyal vagy a Szállj fel magasra! című nóták.

Ezeket a dalokat a 2009-ben újjáalakult Piramis Plusz (ma már Plusz nélkül) és a 2016 óta koncertező Piramis évek formáció koncertjein attól a pillanattól kezdve, hogy az első akkord felcsendül, ma is kórusban énekli a közönség.

A mindkét felállásban játszó Závodi Jánossal, azaz Janóval a Katona Pincészetben találkoztunk, ahol Török Ádámmal és a fuvolista, énekes ifjú tanítványával muzsikált trióban.

– Járt már a kerületünkben?
– Most léptem fel először Budafokon, de vendégként már többször is voltam itt. Sok barátom él Budafokon és Nagytétényben, szeretek velük szórakozni és jó borokat kóstolni, ezért a szeptemberi borfesztiválra (Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál – a szerk.) mindig eljövök. Ezen a koncerten is jól szórakoztam, és igen finom borral kínáltak meg a vendéglátók.

– Nem jellemző, hogy egy megszűnt zenekart újjáélesztenek, méghozzá két felállásban is. Mi teszi a Piramist „örök életűvé”?
– A közönség. Akárhová megyünk, mindenhol telt ház fogad. Fiatalok és idősek egyaránt imádják az akkori dalainkat, a két formáció jól megfér egymással. Pinyóval (Köves Miklós – a szerk.) az újjáalakult Piramissal tartunk bulikat, Révésszel pedig a gitárcentrikusabb Piramis évekkel idézzük fel a régmúltat. Mindkettőt örömmel fogadja a hallgatóság.

– Hatvanhat évesen fiatal apuka lett. Ötéves kisfián látja már a zene iránti vonzódást?
– Ahogy engem ifjúkoromban a Cream, Jimi Hendrix és a Black Sabbath zenéje fogott meg leginkább, úgy Jankó (ifj. Závodi János – a szerk.) folyton a Piramis-nótákat hallgatná. Eszelős hajlamai vannak a zenére, de most úgy látom, ötéves fiamból biztos nem gitáros lesz, inkább a dob való neki. Mindennel dobol, ami a keze ügyébe kerül, a próbateremben pedig azonnal Pinyó dobjához ül, 
és szétüti.

Tamás Angéla