Cziffra György hagyatéka

A nézők és hallgatók személyes jelenléte nélkül, a Cziffra Fesztivállal kezdődött el február 4-én a Cziffra György-emlékév. A zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából tiszteleg a hazai és nemzetközi zenei világ Cziffra György előtt, aki életének néhány évében a Bálvány utca 14. szám alatt lakott feleségével, a budafoki sváb és egyiptomi gyökerekkel rendelkező Ab-Din Zuleikával, azaz ahogy a kitűnő zongoraművész hívta, Soleilttel. A világhírű előadóművész emlékét kerületünkben lakóháza, a 2013-ban átadott Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ és annak falán elhelyezett, kőbe faragott emléktábla, S. Hegyi Béla alkotása őrzi.

A fesztivál online megrendezett nyitóeseményén elhangzott: az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű pianista munkásságának szellemi és művészi örökségét, középpontba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, valamint teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Bősze Ádám zenetörténész kiemelte, hogy a Cziffra Fesztivál szervezőinek, különösen a Kossuth- és Liszt-díjas Balázs János művészeti vezetőnek nagy öröméül szolgál, hogy Magyarország kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

– Számára a zongora több volt, mint eszköz: igaz és hűséges társa volt ötévesen a cirkuszban, a pesti éjszakák bárjaiban és a Carnegie Hall fényűző színpadán. Magával ragadó zongorajátéka egyaránt elvarázsolta a lokálokban ülő törzsközönséget, a zeneakadémiai professzorokat és az ’56-os fiatalokat – méltatta a zongoraművészt Balázs János, aki kihangsúlyozta, hogy szeretnék a világnak bemutatni és tovább éltetni azt a Liszt Ferenc-i hagyományból táplálkozó szellemi és művészi örökséget, amelyet Cziffra képviselt és ránk hagyott. A Cziffra Fesztivál nyitórendezvénye megtekinthető a Youtube.com-on.

A szervezők az emlékév további programjainak jelentős részét elhalasztották a járványügyi helyzet miatt, néhány rendezvényt azonban online program keretében megtartanak. Így Mocsári Károly zongoraművész koncertjét (Pécs, április 12.), Tompos Kátya és Balázs János közös előadását (Békéscsaba, április 14.) és Balázs János Improvisart című szólóestjét (Zalaegerszeg, április 25., 19 óra) díjtalanul megtekinthetik a cziffrafesztival.hu/kozvetitesek oldalon és a Cziffra György Fesztivál Facebook-csatornáján.

(Tamás Angéla)