Cziffra-fesztivál ősbemutatóval

Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel a világhírű művész emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves előadók részvételével, ennek Budafok-Tétényben is tanúi lehettünk az évek alatt, hiszen önkormányzatunk is támogatja a programokat.

Az október közepi sajtótájékoztatón – melyen a kerületi kötődésű Szabó Marcell zongoraművész is részt vett, sőt zongorázott – Balázs János elmondta, hogy Cziffra György 1921. november 5-én, éppen száz éve Budapesten látta meg a napvilágot, és az évforduló köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön. Október 22-én például egy 56-os, sokak szerint sorsfordító koncertprogramot idéznek fel a Zeneakadémia Nagytermében, amellyel Cziffra György mellett a 210 éve született Liszt Ferencről is megemlékeznek. Balázs János előadásában elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, valamint felcsendül egy emblematikus Liszt-mű is a Cziffra-repertoárból. Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György-emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.

A Müpában november 4-én Denis Matsuev szólóestjével, majd másnap ugyanitt, napra pontosan Cziffra György 100. születésnapján, Eötvös Péter Cziffra Psodia első zongoraversenyének ősbemutatójával ünneplik őt és művészi, szellemi örökségét – a koncert két nappal később Párizsban is elhangzik. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható, érdemes a budafok-tétényieknek is megtekinteni. November 5-én a XIII. kerületi Cziffra György parkban a páratlan zongoravirtuóz tiszteletére szobrot avatnak, Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását. Balázs János azt is elmondta, hogy november 29-én a londoni Covent Gardenben emlékezik meg ünnepi hangversennyel a centenáriumról.

Az év végéig tehát igazán gazdag program vár még a budafoki-tétényi zenerajongókra idehaza, a külföldiekre pedig szerte a világban a kerületünkben is évekig élt Cziffra Györgyre emlékezve.

Temesi László