Csodagyerekek a koncertteremben

A Budafoki Hangversenyesték sorozat nyitókoncertjén három csodagyerek, Telemann, Korngold és Saint-Saëns egy-egy zeneműve csendült fel a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor vezényletével a Klauzál Ház koncertteremmé alakított színháztermében. A nívós zenei program bevezetőjeként a Liszt Ferenc-díjas karmester ünnepnek nevezte az évad első budatétényi hangversenyét, amelyen végre korlátozások nélkül élvezhető a muzsika, a közönség és a művészet ismét egymásra talál.

– A mai nap különlegessége még, hogy ezen az estén közelebb kerül önökhöz a zene, mert abból a plusztámogatásból, amely a rendelkezésünkre állt, valóra válthattuk régi álmunkat, és közös munkával hangversenytermi környezetet teremtettünk. Az újonnan épített, komoly hátsó falnak és a mobil akusztikai elemeknek köszönhetően a muzsika még inkább otthonra lel ebben a teremben – beszélt az eredeti funkcióját is megőrző, de a koncertezésre alkalmasabbá alakított színháztérről a szimfonikus zenekar ügyvezető zeneigazgatója.

A vendégeket Karsay Ferenc köszöntötte, aki a kerületre jellemző, más településektől eltérő jellegzetességekre hívta fel a figyelmet: Budafok Bornegyedére, a Magyar Örökség díjas Nádasdy Művészeti Iskolára, és nem utolsósorban a Budafoki Dohnányi Zenekarra.

– Ma már mindenki tudja, hogy a kultúra és a kulturált bor- és pezsgőfogyasztás Budafok-Tétényben együtt jár – mondta a jelenlévőknek jó szórakozást kívánva a polgármester.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében a kerületben történt kulturális fejlesztésekre és az európai színvonalú létesítményekre, valamint művészeti tevékenységekre hívta fel a figyelmet.

– Az elmúlt években hozzászoktunk, hogy gazdagodik Budafok-Tétény. Nagy ünnep, hogy ismét gazdagodtunk, most egy európai színvonalú koncertteremmel – emelte ki a kulturális kormányzat támogatásából megvalósult legújabb fejlesztést.

Ezt követően az elöljárók és a karmester a születésnapja alkalmából felköszöntötte kerületünk díszpolgárát, a Budafoki Dohnányi Zenekar megálmodóját, Nemes Lászlót, aki köszönetképpen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetése átvétele után készült, pályáját bemutató DVD-t nyújtott át mindhármuknak.

Hollerung Gábor a csodagyerekként számon tartott három zeneszerzőt bemutatva ismertette a zenei programot. A hangversenyen elhangzott Telemann vonóskarra írt műve, a Burlesque de Quixotte Suite, a szimfonikus filmzenéiről is ismert Korngold Sok hűhó semmiért – szvitje és Saint-Saëns II. szimfóniája.

A budatétényi évadnyitó koncert, ahogy minden alkalommal, most is óriási sikert aratott a közönség körében.

(Tamás Angéla)