Csiribiri telt házzal

A családok nagy örömére ismét a Klauzál Ház vendége lesz Halász Judit, aki hangjával, dalaival, mosolyával és vidámságával több nemzedék gyermekeit tette és teszi boldoggá. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész 1965. augusztus 20-a óta a Vígszínház társulatának tagja, de színészi pályafutása mellett, új műfajt teremtve, előadóművészként is belopta magát a szívünkbe: több évtizede magyar költők megzenésített verseit, valamint a könnyűzene neves dalszerzőinek gyermekdalait énekli lemezein és a koncerteken – kerületünkben legközelebb szeptember 11-én.

A Helikoffer óta hosszú idő telt el, de ahogy akkoriban, úgy a családi tortavágáskor most is vele énekeljük a Boldog születésnapot. A művésznő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy már augusztus végére szinte minden jegy elkelt a Csiribiri című előadására.

Halász Judittal a koncertről, most készülő lemezéről és színházi szerepeiről beszélgettünk.

– Milyen programmal érkezik Budafok-Téténybe?

– Nagyon nehéz másfél év áll mögöttünk. A színházba nem jöhetett be a közönség, és mi is csak maszkban dolgozhattunk, koncertet pedig egyáltalán nem lehetett tartani. Szerencsére most viszont olyan időszak van, amikor kicsit szabadabbnak érezhetjük magunkat, ezért örülünk az együttlétnek, hogy a gyerekek önfeledten játszhassanak, ölelést és puszit adhassanak egymásnak, ahogy ez a járvány előtt természetes volt. Már csak ezért is igyekeztem vidám dalokból összeállítani a programot. „A vitéz, a kalóz meg a nagymama” címmel új lemezt készítünk, amely októberben jelenik majd meg. Jókedvű, örömteli albumnak szánjuk azzal a céllal, hogy örüljünk, vidámak legyünk, mert az élet szép, ha szabadon együtt lehetünk. Ez nagyon fontos, az élet újrakezdése igazi ünnep nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak.

– Hogy alakult a nyár a művésznő számára?

– Nyáron ritkán lépek fel, nekem a színházi évaddal és az iskolakezdéssel indul a koncertezés is, de most a lemez egyébként is elég elfoglaltságot adott. Egy remek hetet töltöttünk Ausztriában, az Alpokban, és az idén 125 éves Vígszínháztól nagy ajándékot kaptunk, olyan előadásokat is megnézhettünk a YouTube-on, amiket eddig nem láthattunk. Többet is megnéztem, sőt életem első előadását is, amelyben még Várkonyi hívására vettem részt vendégként. Érdekes volt látni, hogy játszottam, amikor először betettem a lábam a Vígszínházba.

– Milyen színházi munkák várják ősszel?

– Két darabban játszom októberben. A Pesti Színházban a Bella Figura című darabban egy olyan jómódú család nagymamáját játszom, aki nem veti meg az italt sem. Maga a darab nem kifejezetten vígjáték, de az én szerepem nagyon mulatságos, egészen kiváló, nagyon boldog vagyok vele. A házi színpad Vándorkutya előadásában nagyon kedves, hallatlanul jól megírt szerepem van. A szellemes történetben, amely a mai életünket mutatja be, egy nagymamát alakítok, aki kicsit demens, ami sok félreértésre 
ad okot.

(Tamás Angéla)