Családi pincejárat Budafokon

Mozgás, egészséges ételek, fülbemászó zenék és finom borok, az októberi Budafoki Pincejárat a hagyományoknak megfelelően idén is tematikájában csatlakozott a kerület legnagyobb sportrendezvényéhez, a Futafokhoz.

Új helyszínnel gazdagodott a Budafoki Pincejárat, októbertől látogathatóvá vált a 60-as évek végén épült, több ezer ember befogadására képes légópince. Ma már az eredeti funkcióját a korszerűtlen gépek miatt nem láthatja el, de egy civil szervezet új életet vihet a föld alatti bunkerbe. Az elképzelések alapján különféle gombák termesztésére, kiállítások és baráti összejövetelek helyszínéül fog szolgálni ez a kissé rejtélyes pince. A szombati napon lehetett például szarvasgombát kóstolni, újrahasznosított anyagokból különféle alkotásokat készíteni, és különböző gombákat megismerni.

A budafoki pincészetek most is izgalmas programokkal és finom borokkal, pezsgőkkel várták a látogatókat. A Záborszky Pincében Víghné Sági Katalin dietetikus, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium élelmezésvezetője, valamint Erdős Virág Emília édesanya osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a közönséggel a gyermekek helyes táplálkozásával kapcsolatban. Sok érdekességet tudhatott meg a hallgatóság a közétkezésről és a pazarló étkezés környezetre gyakorolt hatásairól. A beszélgetés végén sütőtökkrémlevest és különféle krémekkel megkent falatokat lehetett megkóstolni. A Borváros egyik helyiségében Pável-Grósz Zoltán festőművész alkotásait nézhették meg az érdeklődők. Kisebb tömeg várta már Garbóci László helytörténészt a Seybold-Garab Pincénél, ahonnan a tematikus séta indult, melyen rengeteg érdekességet tudhattak meg a résztevők a Péter-Pál utcában található házakról és a bennük egykoron élt emberekről. A sétáról visszatérve a pincében az Absolute Acoustic adott koncertet a közönségnek. A Várszegi Pincészetben az Edo&Toma szolgáltatta a jó zenét, miközben a tulajdonos finom borokat kínált a vendégeknek. Ebben a hónapban is telt házas volt a Borköltők Társasága Étteremben megtartott, vacsorával kombinált pincekvíz. Musical gálaműsor várta a műfaj kedvelőit a Katona Borházban, ahol a Mynk kvartett adott koncertet.

(Viszkocsil Dóra)