Countryzene a Borvárosban

Az augusztusi Budafoki Pincejáraton lépett színpadra a Don Attila Band a Záborszky Pincében, 15 órától 19 óráig. A zenészek a country örökzöldektől kezdve a new country legismertebb előadóitól játszottak magyaros temperamentummal, zenei humorral fűszerezve. A zenekar otthonosan mozog a blues és a rock’n’roll világában is, így a country rock, line dance muzsika mellett tradicionális country és ír folk muzsikát is szívesen játszanak. Az együttes alapítóját, Orosz Attilát kérdeztük.

– A 80-as években került kapcsolatba a countryzenével, majd megalapította a Rodeo együttest, amellyel ’94-ben Ausztriában elnyerték az év Old Timer és Bluegrass zenekara címet. Miben rejlik a countryzene varázsa?

– Erre a kérdésre azóta is keresem a választ. Valószínű, hogy az eredetben rejlik, hiszen az Óvilág számos nációja hozzáadott valamit a saját folkkultúrájából. A legerősebb hatása az ír, skót, angolszász instrumentális és vokális zenéknek volt, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az afrikai jegyeket sem. Röviden olyan ez, mint egy jó recept. Egy kicsit ebből is, egy kicsit abból is. Persze, hogy a végén csak jó lehet!

– A Don Attila Band 12 évvel ezelőtt alakult. Kik a tagjai, hogy született az együttes?

– A jelenlegi formáció tagjai: Szabó Ferenc – Fery Moore elektromos és akusztikus gitár, bendzsó, Székely Péter – Don Pety – nagybőgő, Rebe Ákos – dobok, és jómagam – hegedű, mandolin, akusztikus gitár, ének. Úgy alakultunk, hogy egy húron pendultunk.

– Milyen zenéket játszanak, kik a követendő példák?

– Ez itt a bőség zavara. A tradicionális észak-amerikai folkon keresztül country örökzöldeket, new country slágereket, ír folkzenét, zenekari feldolgozásokat. Természetesen vannak hazai kedvenceink is a műfajon belül (Illés, Fonográf, Bojtorján). Saját zenéink, dalaink egyelőre a fiókok fogságában vannak. Ennek az az oka, hogy még rengeteg el nem játszott kedvencünk van a palettán. Példakép előadók nevét csak a teljesség igénye nélkül említhetek, mint Bill Monroe, Hank Williams, Doc Watson, Ricky Skaggs, Johnny Cash, Don Williams, Alan Jackson, Marty Stuart. 

– Az elmúlt években sok elismerést kapott az együttes, melyekre a legbüszkébbek?

– Amikor 2007-ben a németországi Pullman Cityben rendezett zenei versenyen a trió kategóriában az I. helyezést értük el. Az sem ma volt, de azóta is emlegetjük.

– A countryzene kedvelői hol találkozhatnak a zenekarral? Magyarországon kívül külföldön is fellépnek?

– Játszunk klubokban, pubokban, fesztiválokon, lovas és motoros találkozókon, céges és magánrendezvényeken, kül- és belföldön egyaránt. Mindenhol, ahol szívesen látnak, hallgatnak.

– Milyen tervei vannak a zenekarnak a jövőre nézve, esetleg több fellépés, album?

– Szeretnénk továbbra is népszerűsíteni a műfajt, megismertetni minél szélesebb körben, hiszen sajnálatos módon még mindig csak egy szűk rétegzene, de mi már tudjuk, hogy olyan, mint az orvosság, mindenre tud „gyógyírt”, nincsenek káros mellékhatásai, és recept nélkül is kapható.

(Viszkocsil Dóra)