Budafoki Pincejárat a virtuális térben

A Budafoki Pincejárat idén kezdte (volna) negyedik évadját, ifjú kora ellenére mégis egyre többen látogatták a pincéket és kóstolták a jobbnál jobb kerületi borokat.  A koronavírus-járvány idején a személyes találkozásra azonban jelenleg nincs mód, de az érdeklődők így is találkozhatnak a különleges föld alatti pincevilágunkkal, remek borászainkkal és borainkkal, igaz, csak a technika, főleg egy most indult szórakoztató és ismeretterjesztő online magazinműsor segítségével.

A két főszervező, Salamon Judit és Deutsch Anita, aki egyben a Bornegyed arca is, elégedett lehetett az eddig elért eredményekkel, de most, ebben a megváltozott időszakban is mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák a budafoki pincészetek, illetve termékek iránt az érdeklődést a virtuális térben, például a Budapest Bornegyed Facebook- és Insta-oldalon, az áprilisban indított Bornegyed YouTube-csatornán. Az adatok, visszajelzések azt igazolják, hogy szépen növekszik így is a „látogatók” száma.

– Régóta terveztük, hogy online magazinműsor formájában is népszerűsítjük Budapest Bornegyedét – mondták –, de eddig éppen a sűrű programok miatt nem volt rá lehetőségünk. Most ez a kivételes helyzet felgyorsította ezt a folyamatot, és sorra készítjük kisfilmjeinket a Promontor TV munkatársainak segítségével.

– Miről szólnak ezek a kisfilmek és kik a forgatókönyvírók?

– Mi ketten írjuk és szerkesztjük a műsort, eddig nyolc videoklipet mutattunk be, de több rész már a vágóasztalon van, és még több rész van még a fejünkben, hogy milyen témákat dolgozzunk fel. Általában a Pincejáratot, a helyi borászokat népszerűsítjük, de bemutatjuk többek között a kerületi Tangazdaságban folyó szőlészeti munkát vagy a borfogyasztás illemtanát is. 

– Milyenek a visszajelzések, sokan látogatják a különféle oldalakon közreadott kisfilmjeiket?

– Nagyon jók a visszajelzések, a nézőktől folyamatosan érkeznek a pozitív megerősítések. Azt tapasztaljuk, hogy van igény az ilyenfajta online kommunikációra is, de már alig várjuk, hogy személyesen találkozhassunk a budafoki borok és pincevilág iránti érdeklődőkkel. Most tavasszal is nagyon jó programokkal készültünk minden hónap első szombatjára, de sajnos mindet le kellett mondani. Bízunk benne, hogy talán az ősszel, újra beindulhat a „pincejárat”!

(Temesi László)