Budafoki Pezsgő és Borlap

Tavasszal újra beindulnak a borlovagrendi rendezvények, 2022 egy jeles évforduló jegyében telik. A budafoki Promontórium Borlovagrend ugyanis az idén harmincéves, ez pedig okot ad az ünneplésre, ha a járványügyi helyzet is megengedi... Bitai Gergellyel, a Promontórium Borlovagrend nagymesterével a jubileum jegyében beszélgetünk, és azt is elárulta, hogyan készül az idei vendéglátói borlap.

– Tavaly a pandémia miatt kevesebb rendezvényünk volt a tervezettnél, elsősorban a zárt tériek maradtak el, idén azonban több programot tarthatunk meg – tudtuk meg a szakértőtől. – Ezen a héten tartják például a közgyűlésünket, amelyen sok minden eldől, hiszen itt ismertetik, illetve fogadják el programtervezetünket. Első nagy rendezvényünk reményeink szerint az áprilisi Szent György-napi körmenetünk lesz, ami tavalyelőtt elmaradt a járvány miatt, de 2021-ben már sikerült megtartani. A következő hónapban, május 27-én tartjuk ünnepségünket a Városháza nagytermében az évforduló jegyében.

Bitai Gergely szorosan kötődik a kerülethez ősei révén is, itt lakik és eredetileg borász, de inkább sommelier-ként keresi kenyerét – vagy a borra valóját… Borlapokat készít helyi éttermek ételeihez. És hogy mi alapján állítja össze ezeket? – A legfontosabb , hogy minden évben kizárólag budafoki bortermelők boraiból rakom össze az italválasztékot a Bornegyed Projekt kérésére – mondta. – Célunk, hogy a válogatással mindenki igényét ki tudjuk elégíteni, és mégis átfogó képet kapjanak a vendégek a fehér könnyű bortól a testes vörösboron át az édes desszertborig. Az idei év a buborékok éve lesz a Bornegyedben, azaz a borlap pezsgőkből és habzó borokból, legalább húsz tételből áll össze.