Budafoki Borlap

2018-as rozékkal frissül a budafoki borlap

 

Bitai Gergely sommelier-vel beszélgettünk a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál programjában is szereplő kerületi éttermek közös borlapjáról, amely alaposan felfrissülve várja a 2019-es idényt.

„A programhoz csatlakozott négy vendéglátóhely – a Promontor Étterem, a Borköltők Társasága, az István Tanya és a Vasmacska – közös borlapjára új rozék és friss borok kerülnek fel, azaz frissülnek az évjáratok.” – tájékoztatta a Bornegyed magazint a szakember. „A friss borról tudni kell, hogy fehérbor, tehát nem rozé, a legutóbbi szüretből származik, miként a rozé is, tehát az új borlapon már értelemszerűen 2018-as szüretelésű rozéborok lesznek. Ezek nyári, üdítő jellegű borok.”

A sommelier hangsúlyozta, hogy ezek a reduktív típusú friss borok oxigén kizárásával, tartályban érlelődtek, és a pohárba kitöltve találkoznak először az oxigénnel.

„Hogy ennek mi a jelentősége? Ily módon a bor megőrzi az elsődleges gyümölcsös aromáját, a szőlőre jellemző friss ízvilágot, a ropogós savakat. Mindez borfajtánként változó karakterisztika. Az olaszrizlingnél friss virágos, a chardonnay-nál almás, a rozénál általában epres-málnás.”

Bitai úr a borlap bizonyos változásairól is beszámolt.

„Nem csak frissülnek a borok, Katonáék 2012-es Cabernet Sauvignonja kifutott, ahelyett jön egy frissebb Cabernet Franc cuvée, ugyancsak Katonáéktól, továbbá Sümegiék ürmösbora nem lesz rajta, mert Sümegiék kivonultak a borkészítésből.”
Az új borlap tehát most készül, de hamarosan megjelenik, jóval a nyári szezon beköszönte előtt.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Budafoki Borlap

Várszegi Csabagyöngye gyöngyözőbor Száraz, illatos fehér gyöngyöző bor őshonos szőlőfajtából készítve. A szőlővirágos buké, a krémes karakter és a fehérhúsú gyümölcsös íz mellett intenzív savak, játékos buborékok és közepes test jellemzi ezt a kitűnő frissítőt Balaton Boglárról. Pazar aperitif.

Lics Gonoszka Cserszegi fűszeres  Friss, virgonc, könnyű, fűszeres habzóbor. Muskotályos, virágokkal és fűszerekkel teli illata, csiklandós buborékjai és citrusos savai, érzéki maradékcukra csak annyira csábít gonoszkodásra, hogy még egy pohárral fogyasszunk belőle.

Katona Cat on a Disco Ball Pinot Gris  Héjjon áztatott fehér habzóbor, aminek színe inkább a narancsborokéra hasonlít. Egyszerre könnyű és krémes, frissítő és elgondolkodtató, virágos és érlelt benyomást kelt.

Törley Casino Sec  Methode Classic eljárással készített száraz pezsgő, melyben a virágos, gyümölcsös jegyek uralkodnak. Ízében a kis édesség szépen kiegészíti az illatában felfedezett fehérhúsú gyümölcsös jegyeket.

Törley Chardonnay Brut  Tradícionális eljárással 100%-ban chardonnayból készített száraz pezsgő. Elegáns, zöldalmás, lehelletnyire krémes illatú, intenzív gyöngyözésű kerek, telt pezsgő. Élénk savtartalmú, citrusos jellegű, lime és grapefruit határozza meg ízvilágát. Ünnepi hangulatot varázsol bármely pillanatból.

Francois President Rosé Brut  Élénk lazacszínű, pirosbogyós gyümölcsös, málna, szeder valamint finom élesztős, érlelési jegyekkel felvértezett pezsgő. Gazdag korty, amit gyümölcsös aromák uralnak, élénk buborékok frissítenek és némi dosage tesz érzékivé.

Lics pákozdi Chardonnay 2017  Élénk chardonnay melyben a friss gyümölcsös, almás, citrusos aromákat szép keretbe foglalják a tögyfahordóból származó érett, fűszeres jegyek. Gazdag savtartalma határozza meg ízvilágát, amit gyümölcsös és toast-os karakterek kísérnek.

György Villa Irsai Olivér 2017 Etyek-Budai borvidékről szármzó muskotályos, száraz fehérbor. Parfümös, de nem hivalkodó, friss citrusok és fehérszirmú virágok keverednek illatában. A szájban szinte légies, vibráló savai mellé virágok és muskotályos aromák párosulnak. Tiszta, könnyed, egyenes bor, amit jól behűtve ajánlok.

György Villa Zöld Veltelini 2017  Színe halványzöld. Illata intenzív, friss fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal és érintésnyi zöldborssal kiegészítve. Szájban virgonc, játékos, ahol már érettebb körte és őszibarack érezhető, a háttérben némi trópusi gyümölcsös jegyekkel. Határozott savtartalma kiemeli az érett gyümölcsös ízvilágot.

Soós István Borászati szki Kéknyelű 2017  Halványsárgás színű, friss, könnyed bor, amiről azt hittük, csak Badacsonyban ad kiemekedő minőséget, de úgy látszik tévedtünk. Egyenes, elegáns, tiszta bor, amiben minden a helyén és összhangban van.

Katona Mi Újság Sauvignon Blanc 2017  „Miu mi újság? Felugrasz egy kis borra?” Kérdezi tőlünk a cica a címkén, amire örömmel mondunk igent, mert egy élénk, lime-os, grapefruitos, bodzás illatú, vibráló savtartalmú, üde bort kapunk tőle. A denevérektől meg nem kell félni. J

Várszegi Irsai Olivér-Sárgamuskotály 2017  Két illatos fajta házasítása, friss, üde, szőlős, virágos. Jéghidegen a legjobb egy forró nyári nap végén. Feszes savainak köszönhetően saláták, halak mellé is príma, de fröccsként is csábító.

Várszegi Rizling Cuvée 2016  Olaszrizling és Rajnai Rizling házasítás. A primőr aromák megőrzésének érdekében a bor reduktív eljárással készült. Ennek köszönhetően az Olaszrizling szép mandulás, a Rajnai pedig lágy barackos aromákat adott a tételnek. Emellett a kortyban a citrusok dominálnak, melyek a viszonylag magas alkohollal párosulva elegáns testet, szép egyensúlyt és hosszú lecsengést teremtenek.

Katona Rianás (Chardonnay) 2017  Karakteres fajtajelleg, érett almás, citrusos illatok. Komplex test és savtartalom, ami mellé szépen harmonizál a már illatában is felfedezhetőek az almás aromák. Nyári esték kiválló kísérője, de akár korcsolyázni is elvihetjük.

Katona Semillon 2017  A Sauternes-i régióban Sauvignon blanc-nal együtt ez a fajta adja a híres édes borokat. De Katonáék egy szerethető, citrusos, csalános, száraz verzióját készítették el számunkra, ami frissítő savakkal és üde testtel rendelkezik.

Várszegi Wieland Selection Chardonnay 2016  Prémium kategóriás chardonnay, mely tölgyfa hordóban, többször felkevert finomseprőn erjedt és ért nyolc hónapon át, minek köszönhetően illatában vaníliás, banános jegyek köszönnek vissza. Hosszú a korty és gazdag, a fajtára jellemző almás, trópusi gyümölcsös jegyek a seprőn tartásból eredő krémességgel válnak teljessé. Nehezebb tengeri ételek mellé fenomenális.

Katona Rajnai Rizling Kokas-hegy 2014  Spontán erjesztett szikár, citrusos, körtés elegáns ásványossággal felvértezett fehérbor, mely a magyar tenger déli napsütötte lankáiról származik. Még nem alakultak ki benne a rajnaira jellemző petrolos, olajos ízjegyek, így kiválló választás lehet sült szárnyas , sertéshús mellé.

György Villa Syrah rosé 2017  Színe élénk rózsaszín, lilás árnyalattal. Intenzív, cseresznye és szamóca illat egy kis fűszerességgel keveredve. Lendületes, élénk, fanyar meggyes aromák, ropogós savtartalom, könnyedség, frissesség és zamatosság jellemzi.

Soós István Borászati szki Kékfrankos rosé 2017  Frissítő rosébor Budafokról. Epres, málnás, üde illatával szinte kiugrik a pohárból. Élénk, vibráló savtartalma, pirosbogyós gyümölcsös ízvilágával mindenkit levesz a lábáról.

Várszegi Rozé 2017  Málnás, epres ízvilága méltán teszi a hölgyek kedvencévé ezt a pompás friss rozét, mely Kékfrankos és Merlot elegye. Markáns savak, remek szerkezet jellemzi, a korty a balatoni nyarat kelti életre.

Lics Nora-Bora Kadarka Rosé 2017 Finom szőlős és szedres illattal, elsődleges, gyümölcsös aromákkal, friss, feszes, vibráló savakkal és hosszú, frissítő lecsengéssel rendelkező rosébor.

Lics Pákozdi Merlot BVI 2015 Intenzív mély rubin színű testes, élénk vörösbor. Az érett meggy és szilva illata finom hordófűszerekkel egészül ki. Bársonyos tanninja és élénk savai finoman egészítik ki gyümölcsös, meggyes ízvilágát.

Lics Pákozdi Cabernet Sauvignon 2014  Élénk, erdei gyümölcsös, feketeribizlis, feketecseresznyés illatú, érett, csúcsán lévő vörösbor. A korty teljesen kitölti a szánkat, tanninja simogat, az illatában felfedezett gyümölcsök pedig képzeletbeli gyümölcsösbe kalauzolnak bennünket.

Várszegi Pinot Noir 2015  Könnyed, málnás, meggyes, ribizlis aromák tódulnak a szájba e bort kóstolva. Finom hordófűszerek és a fajtára jellemző behízelgő, ám mégis jelentős tartalom ővezi. Pecsenyék méltó kísérője lehet.

Várszegi Merlot 2015  Nagy test, magas alkohol és koncentráció. Új- és harmadtöltésű hordóban több, mint egy éven át érlelt merlot fekete bogyós gyümölcsös és meggyes jegyekkel. A pince egyik csúcs bora. Vörös húsokhoz ajánlom, de étkezés után magában egyaránt felséges, melyet a hosszú érlelésből eredő csokoládés, vaníliás aromák tesznek igazán kerekké.

Katona Cabernet Sauvignon 2012  Fokozatosan nyíló fűszerpaprikás, csokoládés, meggyes illata meghálálja a szellőztetést, mely után rendkívül gazdag és tartalmas korty, fűszerek, piros gyümölcsök és paprika jellemzi ízét.

Lics Cabernet Franc 2014  Cseresznye és feketebors uralja illatát, mély rubin színe festi a poharat. Kóstolva élénk savak és tannin jellemzi, az érett meggyes aromákat a feketebors fűszeressége egészíti ki.

György Villa Cabernet Sauvignon 2013  Mély rubin színű, illatát intenzív, piros bogyós gyümölcsös, feketeribizli és fűszeresség jellemzi. Szájban vibráló savakat és a puha tannint az élénk gyümölcsössége teszi kerekké. Magyaros ételekhez kiválló választás.