?Biztos, hogy kiszállsz??

Az art quarter budapest kiállítótereiben a tavalyi drezdai OSTRALE Biennale O21 kortárs képzőművészeti kiállítás anyagából készült friss válogatás mutatkozik be március 19-től május 22-ig. A negyvennél több művész munkája belakja szinte az aqb egész épületkomplexumát, a nagyobb, valamint a kisebb galériateret (aqb Project Space, aqb AiR Room), a nagyméretű zenei stúdió pedig a vetítések, installációk alkalmi helyszíneként szolgál. A kiállítás fontos elemét képezi az a két művészkonténer (Fabricius Anna és a Kolxoz kollektíva művei) is, amelyek a tavaly nyári drezdai rezidenciaprogram során nyerték el formájukat.

A több mint 130 kiállító művész részvételével, köztük számos magyar alkotóval létrehozott, nagyszabású kiállítás 2021 nyarán–őszén Drezdában mutatkozott be. Ennek folytatása az a válogatott, utazó tárlat, melynek első állomása az art quarter budapest kiállítóterei (Budafok, Nagytétényi út 48–50.), azaz Rijeka és Kaunas előtt Budapest.

A Biztos, hogy kiszállsz? cím a meghatározatlan és talán megválaszolhatatlan döntési szituáció kérdéseként, a bizonytalanság megfogalmazásként, vagy, ha tetszik, éppen leküzdéseként teremt közös hátteret a műveknek. Utal az elvándorlásra, a szimbolikus kiszállásra – olvasható az ajánlásban.
A 15 ország művészeit felsorakoztató válogatásnak két ukrán „szereplője” is van. Nikita Kadan Gazelka című műve egy a donbasszi régióban repeszek által szétlyuggatott tehergépkocsi-lemezből készült zászló, egyfajta megtestesülése az elképzelésnek, hogy a dolgok is képesek fellázadni. Larion Lozovoy videója (A gép és a kert) pedig egy a szovjet kolhozosításról szóló propagandafilm-sorozatból kivágott tájképfelvételeket használ arra, hogy leleplezze a természet és a filmek hősei közötti viszonyok látszólagos ártatlanságát.

A kiállítást, melynek kurátora Kukla Krisztián, az aqb művészeti vezetője, az érdeklődők május 22-ig, vasárnap és hétfő kivételével minden nap megtekinthetik.

Tamás Angéla