Ballada és a fotózó frontember

Már az elején kiderült, hogy különleges lesz az idei Konyha-koncert a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A frontember, Szepesi Mátyás nem győzte dicsérni a közönség lelkesedését, a koncert egy részén maga fotózta le az olykor vígan, máskor andalogva táncoló tömeget.

– Nem először járt Budafokon a Konyha zenekar, de mintha ez lett volna az eddigi leginkább sodró hangulatú fellépés. Egyetért?

– Abszolút, már a hangbeállás alatt interaktív volt a közönség, éreztük, hogy ez nagyon jó koncert lesz, és az is lett. Az egyik legjobb az idén.

– Mindenesetre néhány dolog kiderült a dalok közötti átvezető szövegekből: Sepsiszentgyörgy nagyon „beragadt” a zenekarnak. Többször is szóba jött az erdélyi város és a nyári koncerthelyszín. Tényleg ennyire tetszett Sepsiszentgyörgy?

– Igen, zsinórban másodszor játszottunk ott. Sajnos most nagyon sűrű a turnébeosztásunk, így a városnézésre nem maradt időnk. De a Tabakó fesztivál helyszíne, a százéves, ma már használaton kívüli dohánygyár területe nagyon különleges atmoszférájú. Jó volt ott lenni.

– A tragikusan fiatalon elhunyt Fábián Julira emlékező számon sokadmagammal meghatódtam. A zenekarnak jól áll a lírai oldal, még ha szomorú apropóból is született a dal(szöveg). Ez a vonal más dalokban is tetten érhető?

– Teljes mértékben. Szerintem a hagyományos könnyűzenei dalforma még mindig erre a legalkalmasabb. Persze az egy-másfél órás koncertek véges mennyiségű balladát bírnak el, de lemezenként egy-két ilyen dal mindig születik.

– Felszabadító elégedettség érzés sugárzott önből, amikor fotózta a közönséget a színpadról? Kívülről úgy tűnt, feldobódott ettől. Jól látszott?

– Nem szoktam gyakran ilyet csinálni, de sajnos a fotósunk nem lehetett velünk a borfesztiválon. Egyébként persze, iszonyú jó érzés, amikor azt látom, hogy a dalok önálló életre kelnek, és sok száz ember tud velük azonosulni, a sorainkba költözni.

– Elhangzott, hogy a zenekar eljátssza az egyik kedvenc lemezét a következő évben. Milyen más tervekkel várják a közeljövőt?

– Tavasztól őszig intenzíven turnézunk, ebből még egy erős hónap van hátra. Ezután november 4-én, az Akvárium Klubban találkozhat velünk a közönség egy nagy közös idei budapesti koncerten. Az őszi hónapokban új dalokon dolgozunk, a tervek szerint több szerzeményünk is megjelenik még az idén.

Sz. L.