Bachtól Bartókig

A zene bűvöletében telt kilencven alsó tagozatos kisdiák és a Reménysugár Habilitációs Intézet néhány gondozottjának egy órája október 8-án a Cziffra Központban. Hegedűs Endre zongoraművész a tőle megszokott kedvességgel és közvetlenséggel fogadta hallgatóit, hogy ezen a délelőttön is elvarázsolja őket zongorajátékával. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus a zeneművek megszólaltatása előtt egy-egy gyerekekhez közel álló történettel színesítve, a mai hétköznapi életben előforduló jelenséggel, tárggyal összekapcsolva beszélt a zeneszerzőkről és a darabokról.

A gyermekközönség érdeklődve hallgatta, hogy a csodagyerek Mozartról nevezték el a boltokban kapható Mozartkugelnt, vagy hogy Chopin művei közül nem egy csengőhangként szólal meg a telefonokon. A zongoraművész kitért a történelmi eseményekre is, például mielőtt eljátszotta a Török indulót, de mesélt a zenei korszakokról, Bach kapcsán az egyházi zenéről, valamint a régi táncdalok szerzőjéről, Bartók Béláról is.

Hegedűs Endre, aki pont tíz éve, díszpolgárrá választásakor ajánlotta fel a havi egy ingyenkoncertet Budafok-Tétény tanulóinak, a muzsikával a gyerekek lelkére szeretne hatni. Úgy érzi, életüket értékes zenével is ki kell tölteni, amelyért ő is kész áldozatot hozni.

A hatvanperces koncerten az iskolások által jól ismert zenedarabok is felcsendültek, így az Este a székelyeknél és Bartók Béla gyűjtéséből több népdal.

A nem megszokott hangverseny végén a zongoraművész hét véletlenszerűen kiválasztott diákot ajándékozott meg egy-egy CD-jével, amelyeket az előcsarnokban dedikált.

A gyerekek a rózsakerti református általános iskolából érkeztek nyolc pedagógus kíséretében. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola közössége minden évben kihasználta az alkalmat és részt vett az ajándékkoncerteken, de korábban is osztályonként öt-öt gyerek. Illyésné Gaál Cecília, a Kokas munkaközösség vezetője elmondta, örül, hogy idén az összes olyan alsós gyereket elhozhatták, aki Kokas-módszerrel tanul az intézményükben.

A kokasosok közül nagyon sokan játszanak már valamilyen hangszeren, így a harmadikos Kristóf is, aki egy éve trombitál. A kisfiú elmesélte, hogy többször játszott már zongorakísérettel és néhány hangversenyen is volt, még a Zeneakadémián is. A harmadik osztályos Zelmának Bartók zenéje tetszett a legjobban, de ő még csak most gondolkodik azon, hogy tanuljon-e zongorázni.

Hegedűs Endre, aki a koncerten elmagyarázta, hogy „a zongoraművész olyan ember, akinek nagyobb az érzékenysége a szép hangok iránt”, legközelebb november 12-én tíz órakor várja az érdeklődő gyerekeket a Cziffra Központban.

Tamás Angéla