Babakoncert Szalóki Ágival

A Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál egyik különleges eseménye lesz a háromszoros Fonogram-díjas, Liszt Ferenc-díjas Szalóki Ági zenés koncertje, amelyet a kisgyermekes családoknak, elsősorban a gyerekeknek rendeznek meg a Klauzál Házban május 21-én.

A programnak az előzetes híradások szerint része a zenehallgatás, a közös éneklés, a mondókázás, illetve az ölbeli játék a szülők és babák bevonásával. A babakoncerten a szülő-gyermek párosok aktív résztvevőkké válhatnak. A szülők babájukkal, kisgyermekükkel ringatással, mozgással, érintésekkel, utánzásos mimikai és ritmusos játékokkal kísért zenei élményt élnek át. A babakoncert-sorozat az ölbeli mozgásos játékokkal segíti a szülők és gyermekeik egymásra hangolódását, mely megerősíti a korai szülő-gyermek kapcsolatot, a korai kötődést. A koncerten az énekesnőn kívül közreműködik majd Csókás Zsolt, aki akusztikus gitáron játszik és énekel, valamint Szalai Péter ütőhangszerekkel.

Szalóki Ági részben erdélyi roma eredetű családból származik. Gyermekkora óta széles körű komoly- és népzenei nevelést kapott. Szereti Bach, Debussy és Bartók műveit, s párhuzamosan az autentikus népzenét és a kortárs irányzatokat is. Ötévesen az István, a király című rockoperában éneklő Sebestyén Márta hatására kezdett az erdélyi magyar népzenéhez vonzódni, s Sebő Ferenc tanácsára tanult népéneklést Bodza Kláránál. Tizenhat évesen, az Ando Drom együttes jubileumi koncertjén lépett fel először. Tizenhét éves kora óta énekel rendszeresen színpadon.

Az autentikus magyar népzenét játszó Ökrös és a magyarországi világzenét játszó Besh o droM együttesben énekelt évekig. Jazzénekesnőként együttműködött Szakcsi Lakatos Bélával, és olyan kiváló zenészek hívták még partnerül, mint a Liszt-díjas Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Presser Gábor vagy a londoni Oi va voi. 2004 óta szólóénekesként saját zenekaraival játszik.

(VH)