Azok a szép napok

Még néhány perccel a kezdés előtt is az utcán kígyózott a sor a Törley Pezsgőmanufaktúra bejárata előtt. A hármasával-négyesével állók egészen az Anna utca elejéig „teleállták” a járdát arra várva, hogy a távozók helyét elfoglalva, egy pohár pezsgővel a kezükben a Swing a la Django-koncert részesei lehessenek. Rengeteg érdeklődőt vonzott ez a kitűnő program és a finom pezsgő, az átriumban egy talpalatnyi helyet sem talált az ember, és a kinti asztalok mellett lévő padokon is esélytelennek látszott ülőhelyet keresni.

A zenekar erőteljesen indított, és már az első hangok, akkordok után tetszésnyilvánítás hallatszott mindenhonnan, sőt néhányan már az első zeneszámnál táncra perdültek, bár nem úgy tűnt, hogy csak azért, mert a zenekar alapítója és egyben vezetője, Lombos Pál a legkitartóbb táncosoknak felajánlotta azt a három üveg Törley pezsgőt, amelyet ők kaptak.
A hattagú együttes (Csurkulya József – cimbalom, Dani János – gitár, Dani Norbert – gitár, Gallyas Lakatos Róbert – billentyűs hangszerek, Lombos Pál – bőgő, Seres Vilmos – klarinét) különleges stílusötvözetet teremtett, zenéjük hangzásában harmóniára talál a popzene, keverve a magyar autentikus folklórral, a francia manouche swinggel és az argentin bossanovával. A mix eredménye a Swing a la Django által hungarian django swingnek nevezett egyedi stílus, amely – mint minden koncertjükön – most is óriási sikert aratott.
Nagy ovációt váltott ki a latin hangulatú Gallyas Lakatos Róbert-szerzemény, a Zsebóra, az Azok a szép napok című dalt nemcsak a zenekar előadásában, hanem a helyszínen spontán kialakult „kórustól” is hallhattuk, ahogy a Most kéne abbahagyni című számot is a zenészekkel együtt énekelte a közönség.
A remek hangulat a koncert végéig kitartott, ahogy a számok alatti és utáni tetszésnyilvánítások, valamint a színpad előtt önfeledten táncoló fesztiválozók is.
Tamás Angéla