Az öröm és a hála muzsikája

A koncert előtt egy héttel már minden jegy elfogyott a 100 Tagú Cigányzenekar örömkoncertjére. Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere első születésnapként említette a koncert napját. Nagy örömmel nyugtázta, hogy fellépésük nemzetközivé vált azáltal, hogy nyolc ország nagykövetségéről is megtisztelték hangversenyüket, sőt holland vendégeket is köszönthettek muzsikájukkal a nagytétényi közönség mellett. A zenekar vezetője elmondta: hálásak a kerület polgármesterének, Karsay Ferencnek, hogy együttesüknek otthont nyújtott a zenekari próbákhoz, de sokat tett értük Németh Zsolt országgyűlési képviselő is, akinek közbenjárására a kormányzat kiszámítható finanszírozást biztosít számukra.

A zenészek egy éve tartják próbáikat a Cziffra Központban, miután a Niedermüller Péter (DK) által vezetett Erzsébetvárosban kitették a zenekart a próbahelyükről. Ez időszak alatt elkészítettek egy CD-t, játszottak a Budafoki Bornapok megnyitóján, karácsonykor és újévkor, tartottak operett- és magyarnóta-estet, nagyzenekari és kamarazenei koncertet, valamint három új számot is megtanultak, amelyeket a nagytétényi közönségnek is eljátszottak az örömkoncerten.

A hallgatóság nagy örömére a virtuóz cimbalomszólók, a Cigánytűz és a Cigányfantázia mellett a sokak számára ismert és népszerű zenék is elhangzottak, mint Brahms Magyar táncok (I., V., VI.) című művei, a Rákóczi induló, a Pacsirta, a Kállai kettős, a Palotás, Monti csárdása és a II. Magyar rapszódia. A zenekar ezen az estén tartotta a Hubay által jegyzett Hejre Kati című dal ősbemutatóját is, amely szintén nagy tetszést aratott a publikum körében.

Tamás Angéla