Az innovatív fiatalok már munkát is találtak Budafokon!

Sikeres három évet zár az önkormányzat partnerségével folytatott YouInHerit projekt

Májusban konferenciával és kiállítással zárul a YouInHerit projekt, amely ezzel sikeres három évet zár le. Ez a fél Európát át-
ívelő program volt hivatott egyebek mellett a fiatalok bevonására olyan tradicionális szakmák megőrzésébe, mint a szőlészet és a borászat, amelyek kerületünkben évszázadok óta sokaknak megélhetési forrásul szolgáltak.

Budafok-Tétény önkormányzata vezető partnerként vett és vesz részt a projektben Szepesfalvy Anna alpolgármester vezetésével, aki a Bornegyednek elmondta: hazánk mellett Szlovénia, Horvátország, Olaszország és Lengyelország csatlakozott a programhoz 2016. június 1-től az Európai Unió társfinanszírozásának köszönhetően, a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program keretében. A YouInHerit projekt célja olyan innovatív módszerek és eszközök kidolgozása, melyek lehetővé teszik a fiatalok bevonásával a tradicionális szakmák, mint például a borászat és a szőlészet megőrzését, fejlesztését. A kitűzött célok közé tartozik, hogy szakmai segítséggel megvalósítsák kreatív ötleteiket, hogy ezekkel növelni tudják a projektben részt vevő régiók versenyképességét. A projekt lényege a tapasztalatcsere, az együtt gondolkodás, a meglévő módszerek átvétele különféle partnerségi eseményeken keresztül.

–  Hány fiatal kapcsolódott a programba? – kérdeztük Szepesfalvy Annától.
–  Mintegy háromszáz igen innovatív fiatal, akik hasznos ötleteikkel, javaslataikkal hívták fel magukra a figyelmet. Ezekből mi is sokat tanultunk, különösen a szőlészet-borászat területén. Örülök, hogy kreatív energiájuk nem vész kárba, hasznosíthatjuk ezeket az erőket. Ezekre az ötletekre építve regionális akciótervet dolgoztunk ki, amihez kapcsolódott egy teszt-
program is. Ez utóbbi – többek között – tartalmazott egy képzési programot, ami a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolával közösen jött létre, a YouInHerit projekt partnereként.

–  Mire terjedt ki a képzési program?
–  A program a borturisztikai asszisztens, illetve menedzserképzés nevet kapta, és a hallgatók olyan ismeretekre tettek szert, amelyek megfelelő alapot nyújtottak ahhoz, hogy a borászathoz kapcsolódó különböző területeken sikeresen eligazodjanak, s megismerhessék a borturizmus, a borászat, a rendezvényszervezés és az üzleti tervezés alapjait. Ehhez sok segítséget nyújtottak a Lics, a Katona és a Törley pincészet vezetői is. A helyi borászok örömmel fogadták őket, egy-két innovatív fiatalt azóta már alkalmaztak is!
Ma már elengedhetetlen a borászatok szakszerű menedzselése, amihez kellenek az új ötletek, a fiatalos lendület. A május végén lezáruló YouInHerit projektben részt vevő hallgatók a képzés végére képessé válnak turisztikai és idegenforgalmi programok megtervezésére és lebonyolítására, vagy saját vállalkozásuk vezetésére, menedzselésére.

Temesi