Angolul kezdtek, magyarra váltottak

A Pincejárat Tehetségkutató verseny győztese, a Prove zenekar június elején új dallal és videoklippel jelentkezik. Németh Márk énekes ösztönzenész, de örömmel újságolta, hogy énektanár segíti a fejlődését. A Prove frontembere abban bízik, hogy hamarosan visszaáll a rend, és bepótolják az elmaradt koncerteket, például a Margaret Island és a Honeybeast előtti fontos fellépéseket.

– Mit tart a Prove a zenekar legnagyobb erősségének? Zenei képzettség, ének, dalszöveg...?

– Talán azt, hogy a csapat és a körülötte lévő emberek szinte már családot alkotnak. Gyakorlatilag nem nagyon telnek el úgy napok, hogy ne lenne valami apró egyeztetés, tervezés, előrébb mozdulás. A csapat tagjai mind profi, tanult zenészek, én vagyok a fekete bárány: autodidakta módon tanultam meg gitározni, és az éneklés eddig csak ösztönből jött. Azért csak eddig, mert nagy örömömre már énektanár is segíti a fejlődésem.

– Kezdetben angolul születtek a dalszövegek, mára átnyergeltek a magyarra. Magyar zenekarnak angol szöveggel korlátozottak a karrierlehetőségei?

– A dalokat többnyire én írom, és szinte egyből angol nyelven. Nekem így válnak azonnal kerekké ezek a dalok, ezért nem volt könnyű a magyarosítás felé elindulnunk. A fő érvünk az volt, hogy itthon még mindig a magyar nyelvű dalokkal lehet igazán megérinteni az embereket.

– Úgy hallottam, hogy a Margaret Island előzenekaraként léptek volna fel egy turnén, de a járvány átírta a terveket. Ezt bepótolják?

– Tavaly részt vehettünk a hazai legnagyobb élőzenei tehetségkutató sorozat, az „Öröm a Zene!” négy állomásán, a negyedik állomást meg is nyertük. Ezt megelőzően még a második állomásról hat különdíjat hozhattunk el, köztük a lehetőséget, hogy felléphetünk majd a Margaret Island vagy a Honeybeast zenekar előtt. Várjuk, hogy hol és mikor lehet ez, de bízunk benne, hogy hamarosan újraindulhatnak a koncertek.

– Mikor jelenik meg a legfrissebb zenei anyaguk, és mik a tervek a közeljövőben?

– Június elején érkezik a Legszebb nyár című második dalunk és a videoklipünk. Folyamatosan írjuk a dalokat, bízunk benne, hogy valamikor az év vége felé vagy a jövő év elején egy nagylemez formájában átadhatjuk ezeket a közönségnek.

– Budafok hallatán mi ugrik be először? Akarom mondani, a Pincejárat után másodszor...

– Átutazóként nagyon sokat járok erre, de sajnos még nem mélyedtem el Budafok életében. Amióta szembejött velem a Pincejárat tehetségkutató, elkezdtem jobban odafigyelni Budafokra. Biztos, hogy többször kirándulunk majd erre. Már tudom, van mit látni, tapasztalni, kipróbálni, és ez nagyon jó.

(Sz. L.)