Ahol mindig pezseg az élet

A pezsgő, szerencsére, ma már nem hiányozhat a magyar családok életéből a különböző ünnepeken és különleges alkalmakkor sem, a habzó nedű főleg születésnapok és névnapok kedvenc itala. A Törley-pezsgők változatlanul népszerűek, és idén is megannyi sikert arattak a különböző mustrákon.

 

A Budafoki Pincejárat egyik népszerű állomása a Törley Pezsgőpincészet, amelyen végighaladni különleges élmény, utána pedig megkóstolni a híres pezsgőt a látogatóközpontban még jobban megalapozza aznapi hangulatunkat… Az Anna utcai múzeum és pincerendszer már kívülről is impozáns, de belülről egyenesen lenyűgöző. Ez az a hely, ahol mindig pezseg az élet…

A múzeumból kilépve a csoportok a pincerendszerbe jutnak be, ahol a pezsgőgyártás folyamatával ismerkednek meg egy profi idegenvezető, Lőrik Tamás termékmenedzser segítségével. Lőrik úr több mint harminc éve dolgozik a cégnél, de még mindig olyan lelkesedéssel és szeretettel beszél az itt készült világhírű nedűről, hogy mire a felszínre érünk, mi is szakértővé válunk „Isten áldásából”, ahogy a pezsgőt feltalálója, Dom Perignon szerzetes jó háromszáz évvel ezelőtt említette.

– A látogatottság folyamatos emelkedést mutat, bár sok függ az időjárástól – mondja Lőrik Tamás. – Minden hónap második szombatján az egyéni látogatókat, minden hónap első szombatján pedig a Pincejárat résztvevőit fogadjuk vezetett föld alatti túráinkon, amelyeket nagyon élveznek. Óriási érdeklődéssel hallgatják a technológiák bemutatását, és akik végigsétálnak a kijelölt útvonalunkon, mire a felszínre érnek, tudatos pezsgővásárlóvá válnak.

– Gondolom, a kóstolók is megteszik hatásukat…

– Valóban. A Törley zászlóshajója most is a Törley Chardonnay Brut, amit nagyon kedvelnek, de szeretik a Francois-t is. Új terméket most nem mutatunk be.

– A hagyományos pezsgők közül melyik a legsikeresebb?

– Tavaly a Hungaria Pinot Blanc lett Budafok város pezsgője, a 2015-ös évjáratú Francois President Brut pedig elnyerte az országos borverseny aranyérmét, egyben a legjobb évjáratú pezsgő címet. Franciaországban szintén aranyérmes lett egy rangos versenyen.

– Milyen program várja a fesztiválon az idelátogatókat?

– Augusztus utolsó napján, szombat délután egészen estig a pincelátogatók a Madarak zenekart hallgathatják és DJ Galambot, míg vasárnap 15 órakor a Hahó együttessel akarunk kedveskedni a vendégeinknek.

Temesi László