Ady-levelek a Pelikánban

„Így nem fogok sohse meghalni” címmel Ady-estet tartottak hétfőn este a Baross-telepen, a Pelikán Imre Közösségi Házban. A nagy költő levelezéseiből hangzottak el részletek, de versei is felcsendültek egy-egy zenei kísérettel Lázár Csaba és Négyessy Katalin tolmácsolásában.

Ady Endre halálának centenáriuma alkalmából az elmúlt egy-két évben már számos rendezvénnyel emlékeztek meg róla az országban, így a kerületben is. A január eleji megemlékezésen Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész a magyar poéta levelezéseit is megosztotta velünk Négyessy Katalin gordonkaművész közreműködésével.

– A rendhagyó estünkön igyekszem Ady Endre minden jelentősebb korszakából és élethelyzetéből felidézni leveleit, gondolatait. Negyvenkét évet ölelünk át, a gyerekkortól a halálig – mondta lapunknak még a műsor előtt a kerületünkben élő színművész, aki már nem egy nagy költőnk életét vitte színre művein, levelein keresztül.

Az Ady-estből többek között megtudhattuk, hogy a költőt gyermekkorában a mesék ragadták meg, és nem szerette a verseket. A későbbi levelezésekből az is kiderül, hogy „nincs szebb és hatalmasabb, mint az élet, nincs más igazság, csak az élet” és „baljóslatú bús nép a magyar”. A levelek és a versek között – de néha alattuk is – Négyessy Katalin gordonkajátéka rántott vissza bennünket a valóságba, a mába, mert egy óra tömény gondolatiságot csak zenével lehet hatásosan oldani. Jóleső érzés volt, hogy ezen az estén nemcsak az idősebb korosztály képviseltette magát, hanem a fiatalabb is, a helyi általános iskola diákjai révén. Kutas Endre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör alelnöke mint házigazda pedig örült, hogy ez az év ilyen nívós zenés-irodalmi esttel kezdődött szép számú közönség előtt.

(temesi)