A nagy big band párbaj

Különleges zenei programmal készült a párbajra, azaz a közös előadásra a Budafok Big Band (BBB) és vendége, a tizenhét főből álló, XVII. kerületi Seventeen Big Band. A budafok-tétényi jazz-zenekar az október 14-én megrendezett koncerten a rákosmentei együttessel „vívott párbajt” a Klauzál Házban, amelyen a két formáció a swinget, mambót, funkyt, filmzenéket, musicalfeldolgozásokat és a hagyományos jazzstandard átiratokat, azon belül is elsősorban a múlt század népszerű dallamait választotta fegyvernemnek.

A 2000-ben alakult vendég big bandnek Puskás Csaba művészeti vezető „dobott kesztyűt”, hogy a budafoki zenészekkel egy színpadon állva hol külön, egymást váltva, hol közös játékkal szórakoztassák a tisztelt publikumot.

A zenekarok közös vonása, hogy mindkettő kerületi zeneiskola égisze alatt alakult meg, tagjai jelenlegi és egykori diákok, tanárok valamint a műfajt szerető lelkes, tehetséges zenészek.

A két karmester, Puskás Csaba és Szász Zsolt remek programot állított össze erre az estre. A budafoki zenekar előadásában elhangzott többek között a Hi five (Sammy Nestico), a The Flick Machine (Randy Newman), a Georgia (Hoagy Carmichel), Brahms V. Magyar táncának átdolgozása és a sokak által kedvelt Kacér tyúk is. A BBB zenészei közül szólót játszott Hortobágyi László (dob), Kovács Levente és Ludányi Tamás (alt szaxofon), Neumann Balázs (zongora), Skerlecz Gábor (harsona) valamint Szalóky Balázs (trombita).

A Seventeen Big Band énekese, Neményi Zoltán két igen ismert és népszerű dallal (Mack the Knife és  Mambo No.5) lopta be magát a közönség szívébe, szólistáik, Balogh Lázár, Gröschl András, Strausz Eszter, Szőke István és Uher Bálint pedig játékukkal remekeltek.

A két big band játéka hatalmas sikert aratott, a vastaps szinte állandósult a végül döntetlenre végződő párbaj alatt, melyre a két zenekar közös zenélése – The Incredibles (Michael Giacchino) és a The Chicken (Alfred James Ellis) –, majd az együtt eljátszott Sing Sing Sing (Louis Prima) tette fel a koronát.

Tamás Angéla