A legeredményesebb magyar borászat

A Varga Pincészet borait szinte minden élelmiszert áruló boltban, kicsiben és nagyban megtaláljuk, de a Varga családot már a borok megjelenése előtt is jól ismerték a kerületben. Varga Péter közgazdász, bortermelő Budafokon született, és huszonkilenc évesen már a Hungarovin gazdasági igazgatójaként dolgozott. A rendszerváltás éveiben kezdett önálló vállalkozásba, felépítette a Varga Pincészetet, miközben fiai, Bálint és Máté a kerületben jártak iskolába.

1992 végén a család megvásárolta Badacsonyörsön a Badacsony Állami Gazdasághoz tartozó, csődbe ment pincészetet, amit újra kellett építeni. Az első évben 800 ezer üveg bort palackoztak, 2019-ben 14 milliót. A Varga Pincészet ma már az egyik legnagyobb magyar borászat, és a családi vállalkozásban néhány éve Varga Máté Péter is vezető szerepet tölt be édesapja mellett.

A Borászportál által készített összesítés alapján 2020-ban a badacsonyi Varga Pincészet érdemelte ki a legeredményesebb magyar borászat címet. A pincészet borai 2 nagyarany-, 33 arany- és 15 ezüstérmet szereztek a 11 fontos, nemzetközi versenyen. Az összesen 50 érem annyit jelent, hogy minden kilencedik, magyaroknak kiosztott elismerést Varga bor kapott. Az utánuk következő borászat összesen 13 érmet nyert. 

A Borászportál (Geri Ádám, 2020. december 19.) megkérdezte Varga Pétert, mit gondol, minek köszönhető, hogy évről évre jobb eredményeket érnek el. 

A családi vállalkozást vezető bortermelő így válaszolt a kérdésre: 
„Amellett, hogy mi magunk rengeteget teszünk ezért, folyamatosan fejlesztünk szőlészeti és borászati oldalon egyaránt, érzek egyfajta trendváltást is. A borászkodás régen művészet volt és annak is tekintették. A 21. században már egyértelműen tudomány lett belőle. Ez a nagy pincészetek malmára hajtja a vizet. Korábban elég volt egy művész, vagyis a borász, most egy egész kollektíva összehangolt munkájára van szükség a sikerhez. Én ebben látom a jövőt: a csúcsborok elkészítése nem személyekről, hanem csapatokról fog szólni.”

(Tamás Angéla)