A Kerület Kenyere és Kolbásza után itt a Süti is

Külföldi édesanyaként Budapesten vállalkozást indítani nem gyerekjáték, ám ha a szóban forgó hölgyben megvan a kellő spiritusz, illetve kalandvágy, nincsen lehetetlen küldetés. Egy Varsóból a szerelem vonatán Magyarországra érkezett cukrászhölgy életének ezen fejezete Budafokhoz kötődik, ugyanis itt kezdett bele kávéházának alapításába. Két évvel később pedig már – gyakorlatilag – a kerület kedvenc cukrászáról beszélhetünk, aki az önkormányzat stratégiai partnere.

Maja Wanot neve nem ismeretlen a budafokiak előtt, az orosz szakos bölcsészből cukrásszá avanzsált hölgy – és háromgyermekes édesanya – nevéhez fűződik a Kerület Sütijének elkészítése. A sváb ízvilágú, de amerikai receptúra alapján megalkotott, almás-túrós – valamint Budafokhoz méltóan Törley pezsgőszósszal meglocsolt – finomság is kapható lesz a napokban nyíló Pavilon Kávézóban. A kávéház a Nagytétényi úti Art Quarter Budapest területén kap helyet, az üvegfalú üzlet, a dizájnos – Svájcból importált – bútorzat és a fiatalos munkatempó igazán jól passzol a művészi miliőhöz, amibe ez a boltocska belecsöppen, és a vendég betoppan.

Házias ízvilág, elhivatottság, szorgalom és persze odaadás – talán ezek jellemzik a legjobban ezt a fiatal vállalkozást, Maja ugyanis alig két esztendeje döntött úgy, hogy óvónői munkáját a sütésre cseréli, majd a cukrásziskola elvégzése után megnyitotta az első, Gádor utcai üzletét. A boltot viszont csak nehezen lehetett megközelíteni, bonyolult volt a parkolás, így jött az ötlet, hogy eleinte még „Majecsko” néven futó vállalkozását átnevezi Pavilon Kávéházzá, és a Művésznegyedbe viszi át. Nem könnyű dolog anyaként belevágni egy ekkora projektbe, de minden megoldható, ha az ember igazán akarja.

– Nem mondom, hogy egyszerű, amit csinálok, de nagyon szeretem. Nem unatkozom. Beleuntam a régi munkámba – mesélte Maja, miközben a kávémat készítette. Az üzembe belépve rögtön megkínált a Kerület Sütijével is, meg persze egyéb, családi receptek alapján készült finomságokkal.

– Ezek a nagymamám süteményei voltak, de csak nekem adta oda a recepteket. Látta rajtam, hogy az unokák közül engem érdekel csak igazán a sütés – emlékezett vissza gyerekkorára.

Maját az interjúra még legkisebb fia is elkísérte, aki szemmel láthatóan már belakta az új birodalmat. A cukrászból pedig előbújt az anyuka, hiszen azt is elmondta, hogy tervei között szerepel gyerekzsúrok rendezésének lehetősége is – mármint a kávéházban.

A Kerület Sütijét egyébként az önkormányzat felkérésére készítette, az édesség pedig a kóstolók ízlését is elnyerte. A házias jelleg még különlegesebbé varázsolja Maja termékeit, hiszen ezek a sütemények nem jönnek szembe az emberrel minden második cukrászdában.

Gáll Anna