A június Pincejárat Zenei Tehetségkutató nyertese a Perpetuum zenekar.

A Törley Látogatóközpont kapuján belépve, ahogy a zene hangjaira az árkádsor felé indulunk, bal kéz felől azonnal szembetűnik az élet szeretetét sugalló, háromalakos szoborcsoport, R. Törley Mária szobrászművész (Törley József pezsgőgyáros leszármazottja) ajándéka. Méltó díszlet a tehetségkutatóhoz...

A Lukullusz-kút című alkotás műgyanta változatában a figurákhoz tartozó kutat a körben elhelyezett hordók helyettesítik, így a kompozíciót látva azonnal egy jó lakoma és egy pohár pezsgő vagy bor élvezete jut az ember eszébe.

Az árkádsor alatti színpadon a Budafoki Pincejárat Tehetségkutató Versenyének egyik döntőbe jutott zenekara, a Jóanépi muzsikál, de estig még öt másik fiatal együttes váltja egymást a színpadon. A Katona Borházban kezdődő programon három remek csapat már belopózott a zsűri szívébe, így nehéz lesz dönteni arról, hogy melyik zenekar lép fel majd a borfesztiválon.

A 2017 májusában indult Budafoki Pincejárat szervezői harmadik alkalommal írtak ki pályázatot a még kevéssé ismert, fiatal együttesek számára.
– Minden évben többen és egyre jobbak jelentkeznek. Idén már negyven előadóból választotta ki a zsűri azt a kilencet, aki a döntőbe kerülhetett – tudtuk meg az eredményhirdetés után az egyik szervezőtől, Deutsch Anitától, aki azt is elárulta, hogy mivel csak első helyezést és különdíjat adnak ki, a színvonalasan játszó döntősök közül több együttes is kap még lehetőséget kerületi fellépésre, ha nem is éppen a borfesztiválon. Hozzátette: másik pincében ezen a júniusi szombaton is zenélt olyan előadó, aki a tavalyi döntősök között szerepelt, sőt, az egy héttel korábban, első ízben megrendezett Pincejárat Fesztiválra is közülük választottak előzenekart.

A Törley Pezsgőmanufaktúra átriumában május 26-án tartott „minifesztivál” fő attrakciója a mostani zsűri elnöke, Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész volt, aki olyan dívák dalaival varázsolta el szépszámú közönségét, mint Karády Katalin és Edith Piaf, az esti koncert előtt pedig a kerület korábbi felfedezettje, az Alpaca Beat játszott.

Deutsch Anita elmondta: idén még két rendhagyó fesztivált szerveznek, a másodikat június 21-re, a Kerület Napjára, majd kiemelte, hogy a júniusi pincejárat ugyan a Tehetségkutató Verseny köré szerveződött, de a Záborszky Pincében Fűszervarázs címmel gasztrotalkshow és képzőművészeti kiállítás, a Seybold-Garab Pincében pedig a helytörténeti sétán túl élőzene is várta a vendégeket egész délután, ahogy a Várszegi Pincészetben és a Barlanglakás Emlékmúzeumban is.

A tehetségkutató verseny zsűritagjaival beszélgetve kiderült, hogy a zenekarok értékelésénél Gadácsi Miklós véleményét a színpadi megjelenés és az összeállított program formálta leginkább, Magyar László a technikai megvalósításra, míg Puskás Csaba a zeneelméletre és a hangszeres tudásra fókuszált, de a közönség volt az alapvető szempont.

– Mindkét helyszínen kellemes élményben volt részem. A fellépők fiatalok és tehetségesek, csupa igényes produkciót hallhattunk sokféle stílusban és „színben” – összegezte a napot a közel két évtizede rendszeresen koncertező Szalóki Ági, a Chevaliers Törley Pezsgőrend lovagja.

Tamás Angéla

 

A Budafoki Pincejárat III. Tehetségkutató Versenyének I. helyezettje a Perpetuum zenekar lett (képünkön), a zsűri különdíját pedig megosztva a Jóanépi együttes és a Meg Egy Cukorka formáció érdemelte ki. Mindhárom győztes fellépési lehetőséget nyert a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, ahol a Fröccs Teraszon, a Piactéren, illetve az Oroszlános udvarban adnak koncertet. A Pincejárat különdíjasa Flamisch Péter, valamint a Living Room együttes lett. Gratulálunk a díjazottaknak!