A Buborékok éve

Vezetett pincesétával és háromtételes pezsgőkóstolással indult útjára március 5-én az idei év első Budafoki Pincejárata a Törley Pezsgőmanufaktúrában. A kora délutáni koccintás után bor- és gasztrokalandozások várták a vendégeket a Seybold-Garab Pincében, a Várszegi Pincészetben és a Borköltők Társasága Étteremben. A hatodik évébe lépő programsorozat résztvevői a Barlanglakás Emlékmúzeum mellett a Magdolna Udvar kulturális kínálatából is választhattak, de aki csak eszegetni-iszogatni szeretett volna, az is megtalálta a számítását Majecsko kávézójában vagy a BORgiornóban.

Borkóstoló pincesétákra a 2022-es Szezonnyitó pincejáraton többek között a Záborszky Pince Borvárosában, a Katona Borházban és a Soós István Borászati Technikum Tangazdaságában nyílt lehetőség.

A kerület polgármestere, Karsay Ferenc bor- és pezsgőlovag érdekességként említette a Törley Pezsgőmanufaktúrában tartott sajtótájékoztatón, hogy 1987-ben Budafok annak ellenére megkapta a Szőlő- és Borváros kitüntető címet, hogy a településen már csak a borászati iskola tangazdaságának négy hektárján terem számottevő szőlő.

– Az egykor oly híres budai borvidéken az egyedülálló, közel száz kilométer hosszú pincerendszernek, a borkereskedelmet elindító Dietzl Józsefnek és az őt követő többi pincetulajdonosnak köszönhetően a bor- és pezsgőkészítés hagyománya azonban tovább él. Az adottság, a hagyomány, valamint a szakértelem lehetővé teszi, hogy a budafoki borászat újjáéledjen és visszakerüljön a nemzetközi élvonalba – mondta Németh Zsolt borlovag, országgyűlési képviselő.

Tipold Annamária, a Bornegyed projekt vezetője az immár ötödik alkalommal megrendezett tehetségkutató versenyről beszélt, amelynek eredményét a zsűri elnöke, a Bornegyed nagykövete, Micheller Myrtill énekesnő ismertette.

A közel harminc jelentkezőből a háromtagú zsűri a beküldött videók alapján tizenöt zenekart választott ki, közülük a közönség internetes szavazatai alapján tízen jutottak tovább: a kisbetűs ünnepnapok, Metal-Funky, The Annie Project, a Mohikán, Szigeti Juli, Somos Péter, a DIP trió, a Semmi, Idea és az egy5egy.

Deutsch Anita művészeti vezető felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a döntős zenekarokat április 2-án, a következő Pincejáraton a Katona Borházban hallgathatják meg az érdeklődők.

Tamás angéla